BUX
39006

Drága olaj, zuhanó légitársaságok

Az amerikai kamatvárakozások és a rekordszintű olajár határozta meg a vezető tengerentúli és nyugat-európai tőzsdék keddi kereskedését.

Ádám Viktor, 2006. április 18. kedd, 18:46

Bár az Iránnal kapcsolatos feszültségek okán - 71 dollár közeli tengerentúli és majdnem 73 dolláros Brent-jegyzéssel - rekordot döntött az olajár, a rossz hírt ezúttal sikeresen ellensúlyozták New Yorkban a vállalati gyorsjelentések, illetve az amerikai makroadatok. A tengerentúli mutatók emelkedtek, míg a vezető nyugat-európai részvényindexek vegyesen zártak.

A fő mozgatórugó az olajár volt, a részvényárfolyamok csökkenését a vállalatok emelkedő költségei magyarázták, miközben a londoni FTSE-100-as indexet jórészt a dráguló olajpapírok húzták fel. Az ilyenkor szokásos menetrendnek megfelelően a nagy olajfogyasztónak számító légitársaságok részvényeinek többsége esett, de lejtőre kerültek az autógyártók is. A British Airways papírjai széllel szemben drágultak, miután a légitársaság közölte, hogy hosszabb útvonalain az üzemanyag-pótdíj emelésére készül.

Bár a PartyGaming ismét a vártnál jobb eredménnyel örvendeztette meg a befektetőket, a kezdeti árfolyamemelkedés hamarosan esésbe váltott. Ismét túlsúlyba kerültek ugyanis azok az aggodalmak, amelyek az online szerencsejáték-cég túlzott amerikai kitettségét emlegetik. Az USA-ban ugyanis olyan előterjesztések várják a Kongresszus döntését, amelyek jelentősen korlátoznák a webalapú szerencsejátékot.