Drágábban finanszírozta magát az állam

A meghirdetett mennyiségnél 11 milliárd forinttal nagyobb összegben, 56 milliárd forintért, emelkedő hozammal értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.
MTI, 2017. január 19. csütörtök, 13:00
Fotó: Napi.hu

Az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 15 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt. A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 56,85 milliárd forintos ajánlatából az ÁKK 20 milliárd forintot fogadott el az előző aukción kialakultnál 16 bázisponttal magasabb, 1,33 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon 0,89 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 49,85 milliárd forintos ajánlatából megemelt értékesítéssel 21 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 10 bázisponttal magasabb, 2,10 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 1,94 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 59,60 milliárd forintból megemelt értékesítéssel 15 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 3,43 százalék volt, 19 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 3,45 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK