Az erős kereslet hatására megemelné a kibocsátásra tervezett ársávot a Facebook: míg korábban 28-35 dollárt célzott meg, az új cél 34-38 dolláros kibocsátási ár lehet. Valószínűleg az elsődleges részvénykibocsátást levezénylő bankok élnek majd azzal a lehetőségükkel, hogy a tervezett kibocsátási mennyiségen felül további 50 millió részvényt értékesítsenek. Az amerikai pénzügyi felügyelet engedélyezi ez az úgynevezett "greenshoe" opciót, amit a Green Shoe Manufacturing nevű vállalat után neveztek el, ami elsőként élt ezzel a túljegyzési lehetőséggel. Lényege, hogy az elsődleges részvénykibocsátást levezénylő bankok 15%-kal több részvényt adhatnak el, mint amit a cég tervezett, de opcióval rendelkeznek arra, hogy visszavásárolják a papírokat, ha a részvények árfolyama a kibocsátási ár alá esik. Ezzel kielégíthetik a befektetők keresletét és valamelyest az árfolyamot is stabilizálja - írja a TechCrunch.

Ennek eredményeként 388 millió darab részvényt dobhat piacra most a Facebook az elsődleges részvénykibocsátás keretein belül, amellyel 13,1-14,7 milliárd dollárra tehet szert. A vállalat piaci kapitalizációja 92 és 103 milliárd dollár között lehet.

A Facebook IPO-ja kétségtelenül minden idők legnagyobb elsődleges részvénykibocsátása lesz az internetes cégek között. Abban a tekintetben is rekordot dönt a vállalat, hogy a tőzsdére lépő amerikai vállalatok között a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező cég lesz.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!