Meglepő módon a New York-i árupiacon gyors emelkedéssel 2500 dollárra nőtt a kakaóbab tonnánkénti felvásárlási ára márciusban. Mindezt úgy, hogy az előző évet még 1800-as árfolyamon zárta a termék. Sok termelő, felvásárló és szállító azt hitte, hogy ez egy hiánypiac kialakulására utal Észak-Amerikában, így a hajókat elindították az Egyesült Államok felé. Bár általában New Yorkban a prémium kategóriában kereskednek a kakaóval, de nem volt ostobaság arra gondolni, hogy az árfelverésre rá kell ugrani: amikor legutóbb 20 éve ilyet látott a piac, akkor hatalmas szükség volt a termékre, hogy az édességgyártást kiszolgálhassák.

Valójában az Egyesült Államokban az év elején egyáltalán nem volt veszélyben a kakaóellátás, az elmozdulást nem piaci folyamatok indukálták. Ami viszont egyet jelent azzal, hogy spekulánsok nyúltak bele a kereskedésbe és verték fel az árakat, ezzel növelve a volatilitást.

Számos kereskedő és közvetítő azt állítja, hogy a számítógépes kereskedelem a kakaó, a kávé és a cukor piacának drámai változásait eredményezte, amelyek teljesen meglepték a piaci szereplőket - írja a témáról szóló cikkében a Financial Times.

Mi történik?

Sok elemző várja, hogy 2018 végére beköszönt a medvepiac a tőzsdéken. Részben annak köszönhetően, hogy a világ legtöbb jegybankja a válság elmúltával szigorításokba kezd, valamint nagyrészt annak, hogy az Egyesült Államok tízéves dollárkötvényeinek hozama jelentősen emelkedett az utóbbi hónapokban. A The Street például azt jósolja, hogy amint eléri a 4 százalékos hozamot a papír, akkor 20 százalékos esés jöhet a tőzsdéken. Márpedig ez már nincs messze, ha a jelenlegi emelkedés kitart: december végén még 2,405 százalékos volt a jegyzés, ami kedden már elérte a 3,06 százalékos magasságot.

Emiatt egyre vonzóbbak a befektetők számára az árupiacok, ahol - lévén fundamentumokról van szó - lényegesen kiszámíthatóbb a piac. Maradva a kakaóbabnál, például jól sejthető, hogy egy vihar mennyire árt a termésnek, ahogy arra is lehet következtetni, hogy ha Madagaszkárt erős vihar éri el, akkor a vanília ára jelentősen emelkedni fog (mint ahogy az éppen most is történik). a kereslet alakulását is lehet mérni: viszonylag egyszerű statisztikailag kimutatni, ha többen vesznek például csokoládét.

Az egésznek semmi köze nem volt a fundamentumokhoz - magyarázta Jonathan Parkman, a Marex Spectron árupiaci kereskedőház szakértője arról, ahogy márciusban kilőtt a kakaó ára 2500 dollárról. A magyarázata pedig egyszerű: robotok, vagyis tőzsdei algoritmusok nyúltak bele a kereskedésbe.

Hasta la vista bróker!

A tőzsdei terminátorok trükkje mindösszesen annyi, hogy nagyon gyorsan reagálnak a kis elmozdulásokra és gyors, összehangolt ügyleteket tudnak bonyolítani. Főként a napon belüli kereskedésbe nyúlnak bele, ez a gyors ingadozás pedig taszítóvá teszi az árupiacokat sok kereskedőház számára, amelyek korábban arra építették üzletüket, hogy az olcsó nyersanyagokat feldolgozott formában értékesítették tovább, vagy elkezdtek felhalmozni és megfelelő árszinten értékesíteni.

Az éles árváltozások egyik következménye a fedezeti ügyletek volumenének csökkenése azoktól, akik a fizikai árucikkeket vásárolják és értékesítik. A napközbeni áringadozás emelkedése megnehezíti egyes termelők és élelmiszeripari vállalatok számára a fedezeti pozíciók megőrzését, míg mások nem szívesen vesznek részt a gyakori és szokatlan piaci mozgások mellett a kereskedésben - mondta el a lapnak Jean-Jacques Duhot, az Arctic Blue vezető befektetési elemzője. Szerinte már jól látható, hogy kevesebb a hedgelés a piacokon.

A Financial Timesnak nyilatkozó szakértők szerint egyáltalán nem tesz jót az algoritmusok megjelenése az árupiacokon. Hatásuk pedig már az úgy nevezett soft-commodities piacokon jól érezhető, mint a cukor, a kávé és a kakaó kereskedése. Még többen dönthetnek úgy a piacokon, hogy elfordulnak a termékektől. Hosszútávon az eltűnésük komoly problémát jelenthet: eddig ők egyensúlyozták ki a kereslet-kínálat felborulását, vagy ha spekulánsok nyúltak bele egy árfolyamba.

Vannak, akik optimisták

Nem mindenki aggódik. Egyes piaci veteránok azt állítják, hogy a volatilitás emelkedése ellenére az ár végső irányát mindig a kínálat és a kereslet határozzák meg.

"Idővel a fundamentumok kezdenek el számítani a piacon. És senki sem nagyobb a piacnál" - véli Derek Chambers, a Sucden korábbi kakaó-üzletági vezetője, aki öt évtizednyi tapasztalattal azt mondja, hogy idővel helyre áll a rend az árupiacokon.

A fotó forrása: Pascal Pochard-Casabianca/AFP.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!