A NAPI Gazdaság cikke

Hiába értékelte a Phylaxia saját könyvvizsgálója mindössze 150-200 millió forintra a teljes Visonka Kft.-t, a tőkeemelésről döntő tőzsdei cég igazgatósága mégis az apportot biztosító cég könyvvizsgálójának 1,4 milliárd forintos cégérték-kalkulációját fogadta el – derül ki a lapunk birtokába került dokumentumokból. A két vagyonértékelés közötti hatalmas különbség ellenére a Phylaxia igazgatósága nem tartotta szükségesnek újabb értékelések elvégzését, hanem az „idegen” könyvvizsgáló jóval magasabb összeget tartalmazó számaiból indult ki.

Pedig a Phylaxia saját könyvvizsgálója – az Audit-Kontir Kft. – által készített dokumentum súlyos megállapításokat tartalmaz, ami legalábbis óvatosságra kellett volna hogy intse az igazgatóság tagjait. A vagyonvizsgálat szerint ugyanis a négymillió forint körüli nyereséget termelő Visonka Kft. tavaly igen jelentős, 510 millió forint értékű beruházást valósított meg – ám ennek 90 százalékát hitelből finanszírozta. A beruházási hitel éves kamata azonban meghaladja majd a 30 millió forintot, ami várhatóan tartósan veszteségessé teszi a vállalkozást. Mint azt a könyvvizsgálói jelentés megállapítja, a kamatok fizetése várhatóan likviditási feszültséget fog okozni, ezért tulajdonosi oldalról 3–5 éven belül egy több száz milliós tőkeinjekció válik szükségessé. (Márpedig a Phylaxiát, mint köztudott, egyáltalán nem veti fel a pénz.)

Szikszai Tamás, a Phylaxia könyvvizsgálója, az egyik vagyonértékelés készítője megkeresésünkre elmondta, ő Módis Imre pénzügyi igazgató felkérésére készítette el a Visonka Kft. cégértékelését. Azonban hozzátette, utólag tudomására jutott, hogy a vagyonértékelés során informáltsága nem volt teljes körű, ezért jelenleg is vizsgálódik, és hivatalos tájékoztatást kért az ügyben a cégtől. Emiatt egyelőre nem is tudott válaszolni arra a kérdésünkre sem, hogy az általa végzett vagyonértékelés és a tényleges goodwill közötti különbség miatt kényszerülhet-e jelentős leírásra az év végén a Phylaxia.

Az 1,4 milliárdos cégértéket tartalmazó, a Visonka Kft. tulajdonosai számára készült vagyonvizsgálatban két jelentős tétel dobja meg a vagyont. Egyrészt a 12,5 hektárnyi páhi ingatlant (Bács-Kiskun megye) a rajta található épületekkel együtt közel 900 millió forintra értékeli a vizsgálat, másrészt a 4 milliós nyereséget termelő céghez 850(!) milliós goodwillt társít, az így összejött 1,75 milliárd forint után a 600 milliós kötelezettségállomány már közel sem tűnik olyan rémisztőnek...
Az ügy azonban akkor vett igazán érdekes fordulatot, amikor megkérdeztük Tóth Pétert, a Phylaxia vezérigazgatóját, hogy az igazgatóság a két vagyonértékelés közötti hatalmas különbséget látva nem érezte-e szükségét egy ekkora üzlet előtt újabb vizsgálatot elvégeztetni. A tőzsdei cég vezetője elmondta, erre semmi szükség nem volt, ugyanis tudomásukra jutott, hogy a cég könyvvizsgálója pusztán azért kapott ilyen alacsony értéket, mert a Phylaxia egyik igazgatósági tagja a vagyonértékeléshez hamis információkkal látta el. Hosszú út vezetett addig, hogy ennyire megromoljon a viszony a vezérigazgató és az egyik vezető testületi tag között – mondta el Tóth Péter. A konfliktus kezdete állítólag tavalyig nyúlik vissza, amikor a vezérigazgató – miután észlelte, hogy az üzlet veszteséget termel a Phylaxia számára – felmondta egy külső céggel ukrajnai premixszállításra szóló szerződését. A vezérigazgató állítólag ezzel „rétegérdekeket” sértett.
Tóth Péter hozzátette, a hamis adatokat szolgáltató igazgatósági tag nem lesz már sokáig a testület tagja, ő ugyanis nem tűr meg olyanokat a cégben, akik pénzügyi spekulációra akarják felhasználni a Phylaxiát.
Információink szerint az ügy annyira elmérgesedett, hogy hűtlen kezelés miatt rendőrségi feljelentés is született már, valamint felügyelőbizottsági vizsgálat is zajlik.

A Phylaxia meglehetősen likvid tőzsdei részvény, így a cég saját tőkéjével összemérhető nagyságrendű eltérés egy apport kapcsán olyan horderejű kérdés, ami vitathatatlanul a befektetők és lehetséges befektetők széles körére is tartozik.
Visonka Kft adatai 1
Visonka Kft adatai 2

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!