Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mario Draghi szerint ahhoz, hogy hatékony legyen az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikája, folyamatosan egyeztetniük kell a piaci szereplőkkel és meg kell hallgatni a véleményüket. Az ECB elnöke kiemelte, hogy a friss adatok továbbra is arra utalnak, hogy az eurózóna gazdasági kilábalása visszafogott - írja a Portfolio.

Decemberi ülésünkön felülvizsgáljuk majd a monetáris politikánk eddigi eredményeit, illetve a rendelkezésre álló eszközöket - mondta az Európai Parlamentben Draghi. Hozzátette: folyamatosan figyelemmel kísérik a pénzügyi stabilitással kapcsolatos kockázatokat is. Az esetleges kockázatok megelőzése érdekében minden eszközt készek vagyunk bevetni - tette hozzá.

A jegybankelnök hangsúlyozta a fentiek mellett, hogy érzékelik a negatív kockázatokat a növekedésben a globális környezet romlása és a nemzetközi kereskedelem lassulása miatt. Hozzátette, hogy az inflációs környezet csökkenésében elsősorban az olajárak esése, illetve az erős euró hatásai vannak benne.

EUR/USD órás
Kép: Alfatrader

A piaci várakozások most arról szólnak, hogy december elején az ECB kormányzótanácsa további tíz bázisponttal mínusz 0,3 százalékra vágja majd vissza a bankok betéti kamatát, illetve a jelenlegi havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programot is kiterjeszthetik 75 milliárdra. A hét elején ugyanakkor a Reuters olyan tervekről is beszámolt, hogy a döntéshozók próbálnak a várakozások elé menni, így akár 20 bázispontos betéti kamat-vágás is szóba kerülhet. A hírügynökség szerint a következő hetekben az eddiginél is keményebb kommentárok érkezhetnek a jegybank részéről, hogy felkészítsék a piacot a döntésre.

Draghi szavainak hatására ismét meredeken gyengülni kezdett az euró a dollárral szemben, átmenetileg 1,07 alá esett a keresztárfolyam.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!