Az FTSE-100 0,9, a DAX 2,2, a CAC-40 2,7 százalékos veszteségben fejezte be a csütörtöki kereskedési napot, a Stoxx Europe 600 indexe pedig 1,3 százalékot bukott.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke a jegybanki kamatdöntő ülést követő beszédének hatására erős eladási hullám indult különösen az olasz és spanyol piacokon, a befektetők ugyanis azt várták volna, hogy Draghi azonnali lépéseket jelent be az eurózónás periféria hozamainak mérséklése érdekében. A milánói FTSE MIB 4,6, a madridi IBEX-35 5,2 mínuszban zárt, a 10 éves olasz kötvényhozamok 39 bázisponttal 6,3 százalékra, míg a spanyol tízéves hozamok 44 bázisponttal 7,13 százalékra ugrottak.

A bankok különösen nagyot zuhantak: a periférián a Banco de Sabadell 7,5, Banco Popular Español 7,9, a Banco Santander 6,7 százalékot esett, míg az olasz piacon a nehezék az Intesa Sanpaolo volt 9,6 százalékos mélyrepüléssel.

A főbb nyugat-európai piacokon is a bankok voltak a nehezékek: a BNP Paribas 4,1, Credit Agricole 8, a Société Générale 7,2, a Deutsche Bank 5,3, a Commerzbank 6,9, a Royal Bank of Scotland (RBS) 5,1, a Lloyds Banking Group 4,3, a Barclays 3,6 százalékot bukott. Az RBS zuhanásában az is közre játszott, hogy a Financial Times szerint a brit kormány a bank teljes államosításán gondolkodnak.

A sok negatív hír között még az olyan jó hírek sem segítettek, miszerint az S&P megerősítette Németország AAA adósbesorolását és megtartotta a stabil kilátást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!