Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ECB szoros figyelemmel kíséri az euró árfolyamát és a hitelpiaci folyamatokat, és készen áll, hogy cselekedjen, ha deflációs spirálra utaló jeleket lát - mondta el Mario Draghi.
Kifejtette, a hitelek alacsony volumene visszafogja a nehéz helyzetben levő országok gazdasági növekedését, és az euró felértékelődése csökkenti az eurózónás inflációt.

Az ECB elnöke felhívta a figyelmet a ténylegesen alacsony infláció és az emiatt csökkenő inflációs várakozások és hitelpiaci folyamatokra közötti összefüggésre. Mario Draghi szerint lehetséges, hogy deflációs várakozások jelennek meg.

Mario Draghi a megoldást a kisvállalkozások helyzetének javításában látja. Az ECB hitelezhet a bankoknak, hogy ők a hitelt továbbadják a vállalkozásoknak, vagy az ECB értékpapír-vásárlásokkal közvetetten támogathatja a cégeket. Portugáliában és Spanyolországban komoly gond, hogy működőképes vállalkozások se tudnak hitelhez jutni.

Ha az euró árfolyamának változása, vagy egyéb hatások a pénzpiaci források indokolatlan beszűküléséhez vezetnek, akkor az ECB-nek módosítania kell hagyományos monetáris eszközeit. Az inflációs várakozások csökkenése alapja lehet egy széles eszközvásárlási programnak - magyarázta Draghi.

Az ECB június 5-én tartja következő kamatdöntő ülését. Elemzők szerint az ECB vagy csökkenti a 0,25 százalékos alapkamatát, vagy valamilyen más monetáris enyhítési lépést jelent be. Mario Draghi nem részletezte, hogy pontosan milyen lépéseket hoz a bank június elején.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!