A frankfurti DAX-index 1,25 százalékkal 10 088,87 pontra, a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,13 százalékkal 6230,00 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,97 százalékkal 4405,61 pontra süllyedt.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,00 százalékkal 2989,69 pontra, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,95 százalékkal, 1340,08 pontra csökkent zárásra.

Három nyereséges nap után profitot realizáltak a befektetők az olajpiacon. Emiatt az európai olaj- és gázipari szektor vállalatainak árfolyamváltozását tükröző alindex 1 százalékot, az ipari nyersanyagokhoz kapcsolódó cégeké pedig 2,8 százalékot veszített értékéből.

Így állt az olaj

A nyugat-európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 51,93 dollárba került, 58 centtel, 1,10 százalékkal csökkent az ára az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 66 centtel, 1,29 százalékkal 50,57 dollárra esett.

Draghi megszólalt

Lelombozta a befektetőket Mario Draghi, aki a Brüsszeli Gazdasági Fórumon tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy az évek óta vontatottan haladó gazdasági növekedés olyannyira erodálta az euróövezeti termelékenységet, hogy az már tartós gazdasági károkkal járhat. Hangsúlyozta, hogy kizárólag monetáris politikai eszközökkel nem lehetséges feloldani az euróövezet "gazdasági görcseit", ahhoz a növekedés ösztönzésére és a foglalkoztatás javítására összpontosító strukturális reformokra is szükség lenne.

Egyes befektetők negatív tényezőként említették meg az euró közelmúltbeli erősödését, valamint a közelgő brit népszavazást az európai uniós tagságról. A csalódást keltő foglalkoztatottsági adatok múlt heti közlése után sokat enyhültek az amerikai kamatemelési várakozások, ami ötheti mélypontra küldte a dollárt a vezető nemzetközi devizákhoz képest. Az euró így sokat erősödött a héten, de csütörtökön már jelentősen gyengült.

A dollár meg ezt produkálta

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,1326 dollárt adtak kora este, 0,60 százalékkal esett a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

Az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,80 százalékkal (10 dollár 15 centtel) 1272,45 dollárra emelkedett a New York-i árupiacon.
A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,40 százalékos, az S&P 500-as 0,43 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,38 százalékos mínuszban állt a nyugat-európai tőzsdezárás idején.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!