A New York-i nemzetközi árutőzsdén (ICE) a kakaó ára két hónapos szállítási határidőre több, mint 4 százalékkal, az éves csúcsnak számító tonnánkénti 3.340 dollárra szökött. Londonban a hasonló lejárati idejű kakaó ára 7 százalékkal, az öt havi csúcs 2.307 font/tonnára nőtt. "Robbanásszerű nyitásnak nézünk elébe" - közölte korábban egy, a Dow Jones hírügynökség által idézett londoni kereskedő. "Amikor a világ legnagyobb kakaótermelőjére vonatkozóan hangzik el az exporttilalom szó, az emberek aggódni kezdenek" - tette hozzá. Ouattara azért rendelte el a kiviteli tilalmat, mert azt reméli tőle, hogy ellenfele, Laurent Gbagbo végre átadhatja neki a hatalmat 8 héttel választási veresége után. Szombaton a Nyugat-Afrikai Államok Központi Bankja lemondásra kényszerítette Gbagbo egyik szövetségesét, amivel átkerült Ouattara kezébe az afrikai állam pénzügyei feletti kontroll. Egy londoni elemző szerint több nagyobb vállalat is csatlakozhat a diktátumhoz, hogy ne kerüljön szembe Ouattara-val. "A háború mehet tovább anélkül, hogy bármi történne, de ez egy közvetlen támadás a kakaópiacra" - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!