BUX
38236

Drágul a kakaó, Elefántcsontpart a hibás

Egy éves csúcsra szökött a kakaó határidős ára a New York-i árutőzsdén, miután a világ vezető kakaóexportőrének számító Elefántcsontpart nemzetközileg elismert vezetője, Alassane Ouattara egy hónapos exporttilalmat rendelt el az afrikai országban.

NAPI, MTI-Eco, 2011. január 24. hétfő, 12:20

A New York-i nemzetközi árutőzsdén (ICE) a kakaó ára két hónapos szállítási határidőre több, mint 4 százalékkal, az éves csúcsnak számító tonnánkénti 3.340 dollárra szökött. Londonban a hasonló lejárati idejű kakaó ára 7 százalékkal, az öt havi csúcs 2.307 font/tonnára nőtt.

"Robbanásszerű nyitásnak nézünk elébe" - közölte korábban egy, a Dow Jones hírügynökség által idézett londoni kereskedő. "Amikor a világ legnagyobb kakaótermelőjére vonatkozóan hangzik el az exporttilalom szó, az emberek aggódni kezdenek" - tette hozzá.

Ouattara azért rendelte el a kiviteli tilalmat, mert azt reméli tőle, hogy ellenfele, Laurent Gbagbo végre átadhatja neki a hatalmat 8 héttel választási veresége után. Szombaton a Nyugat-Afrikai Államok Központi Bankja lemondásra kényszerítette Gbagbo egyik szövetségesét, amivel átkerült Ouattara kezébe az afrikai állam pénzügyei feletti kontroll.

Egy londoni elemző szerint több nagyobb vállalat is csatlakozhat a diktátumhoz, hogy ne kerüljön szembe Ouattara-val. "A háború mehet tovább anélkül, hogy bármi történne, de ez egy közvetlen támadás a kakaópiacra" - tette hozzá.