A Reuters által megkérdezett elemzők szerint a pálmaolaj idei tonnánkénti átlagára 2375 maláj ringgit (574,09 dollár) lesz, 3 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Az indonéz pálmaolaj szövetség előrejelzése szerint az idei indonéziai termelés 43 millió tonna lesz, alig több az egy évvel korábbi 42 millió tonnánál. A növekedés lényegesen lelassul a megelőző évhez képest, amikor a termelés csaknem 5,2 millió tonnával bővült - írta az MTI.

A második legnagyobb pálmaolaj-nagyhatalom Malajzia termelése a szakértők szerint idén 20 millió tonnára emelkedik a tavalyi 19,5 millió tonnáról. Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének csaknem 90 százalékát.

A maláj ringgit Malajzia jelentős pálmaolaj-termelése miatt lett meghatározó az áralakulásban. A pálmaolaj megtalálható számtalan élelmiszerben, továbbá mosóporok, szappanok, háztartási tisztítószerek, gyertyák, kozmetikai termékek (krémek, rúzsok) szintén tartalmazhatnak pálmaolajat. A biodízel-termelők részéről nő a pálmaolaj iránti kereslet, és ez is árfelhajtó. Indonéziában szeptember óta előírás, hogy minden dízelbenzin biodízelt is kell hogy tartalmazzon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!