Drágulásnak indulhat az arany

Immár egymást követő hatodik hete emelkedett a spekulatív nettó vételi aranypozíciók száma az amerikai határidős árutőzsde felügyelet pénteken közzétett, keddi állapotot tükröző adatai szerint.
portfolio.hu, 2014. március 23. vasárnap, 19:56
Fotó: Reuters

Bár a mutató értéke így újabb lokális csúcsra emelkedett, az arany az év leggyengébb hetét zárta, miután árfolyama több mint 3 százalékot esett.

Bár hétfőn 1392 dolláron újabb lokális csúcsot ütött az arany árfolyama, az enyhülő orosz-ukrán konfliktus (egyelőre úgy tűnik, nem kerül sor katonai akcióra), és az amerikai eszközvásárlási program keretének további vágása hamar véget vetett a kedvező hangulatnak. Csütörtökön már 1320 dollár alatt is járt a kurzus, végül 1330 dollár felett zárta a hetet a sárga nemesfém.

Az arany árfolyamának esése ellenére a nettó vételi spekulatív aranypozíciók száma egymást követő hatodik hete emelkedett, ezúttal 19 937 darabbal 172 204 darabra nőtt a mutató értéke, mely az utóbbi hetekhez hasonlóan újabb lokális csúcsot jelent.

A nettó vételi aranypozíciók emelkedését ezúttal a vételi pozíciók emelkedése és az eladási pozíciók csökkenése magyarázza: előbbi 9676 darabbal nőtt, utóbbi 10 261 darabbal esett. Mindkét mutató értéke utoljára 2012 utolsó hónapjaiban volt ennyire magas illetve alacsony.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK