Hazai szereplők eladásai nyomán a hozamgörbe elején és közepén is számottevően emelkedett egy-egy referenciahozam az állampapírok másodlagos piacán. A 12 hónapos lejárat 21 bázisponttal kereken 6 százalékra ugrott, míg az öt éves benchmark 15 bázisponttal 7,15 százalékra nőtt.

Éven belül amúgy nem voltak számottevő változások, míg a hosszú oldalon jobbára 6-10 bázispont volt az emelkedés mértéke.

A növekedés a kamatemelési kilátások erősödésével magyarázható - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának vezetője. Hozzátette: a piac a hét elejéig arra számított, hogy az MNB akkor szigorít majd, ha jelentős gyengülésbe kezd a forint, ám jelenleg már úgy tűnik, hogy ennek elmaradása esetén is emelhetnek az alaprátán.

E várakozásokat erősíti a csütörtökön megjelent, a vártnál magasabb inflációs adat, illetve az MNB Simor András jegybankelnök által tolmácsolt prognózisa, miszerint a kormány adóintézkedései a pénzromlási ütem gyorsulását eredményezhetik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!