Dráguló mindennapi kenyerünk

A chicagói árutőzsdén a búza határidős jegyzése a múlt héten felmerülő aggodalmak miatt - miszerint az amerikai gabona iránti kereslet tovább nőhet - újabb rekordot döntött.
NAPI Online, 2007. szeptember 10. hétfő, 11:23
Fotó:

Soha nem látott mértékű gabonafelvásárlásokba kezdett több ázsiai és észak-afrikai ország is, hogy a kedvezőtlen időjárás miatti rossz termés okozta kiesését pótolja. Az elmúlt év során a búza ára majdnem duplájára emelkedett a legnagyobb termelőket sújtó viszontagságos időjárás miatt. A világ gabonaraktárai jövő év májusában több mint negyedszázada nem tapasztalt ürességtől fognak kongani az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának felmérése szerint.

Banglades és Algéria nagyobb mennyiségű búza felvásárlására készül, míg Egyiptom, Irak, Marokkó, Japán, Korea, Tajvan a múlt héten növelte a szokásosnál jóval alacsonyabb készleteit. A megrendelések hatására az Egyesült Államok tengerentúli megrendelései a tavalyi év azonos időszakához képest majdnem megkétszereződtek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK