A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,01 százalékkal, az S&P 500 0,04 százalékkal csökkent, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,11 százalékkal süllyedt a kereskedés első fél órájában.

A Dow Jones a Donald Trump elnökségének első évében az elnök számos ígéretének hatására mintegy 25 százalékkal emelkedett, és noha Trump első igazi sikerét az adóreform elfogadásával csak decemberben aratta, a Dow már januárban áttörte a 20 000 pontot. Hasonló teljesítményt csak a brazil Bovespa és a hongkongi Hang Seng tudott felmutatni.

Az év utolsó kereskedési napján alacsony forgalomra számítanak a befektetők - írta az MTI. (Csütörtökön csekély erősödéssel zártak az indexek. A Dow Jones 0,26 százalékkal, az S&P 500 0,18 százalékkal, a Nasdaq Composite pedig 0,16 százalékkal kapaszkodott föl.)

Az olajpiacon emelkedtek a jegyzések, az árakat alátámasztja az erős kínai kereslet és a készletek csökkenése, továbbá az OPEC és Oroszország termeléscsökkentési megállapodása.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordójának (159 liter) ára ismét áttörte a 60 dollárt, 60,12 dollárra emelkedett. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 27 centtel 66,41 dollárra ment föl.

A Brent az idén 17 százalékkal, a WTI pedig 12 százalékkal drágult.

A dollár tovább gyengült, az euró kora délután 1,1993 dollár körül forgott a reggeli 1,1951 dollárral szemben.

A tovább gyengülő dollár 1300 dollár fölé segítette az arany árát. A fém unciáját (31,104 gramm) péntek kora délután 1302,72 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint előző este. Az arany februári határidőre 7,80 dollárral 1305,20 dollárra drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!