A vezető nyugat-európai piacok már reggel egész borús hangulatban nyitottak, miután a befektetők elővették kedvenc aggodalmaikat, miszerint a másodlagos jelzálogpiaci válság hatása miatt a cégek rosszabb profiteredményeket tesznek közzé. A félelmek beigazolódtak, több nagy vállalat is a várakozásokon alul teljesített, míg mások papírjait leminősítették a brókercégek. A BÉT a nyugat-európai trendekkel szembemenve egészen délután kettőig szerény pozitív produktumra volt képes, ekkor azonban erősen süllyedni kezdett. Az igazi zuhanás azonban az amerikai nyitást követően kezdődött el; a BUX alig egy óra leforgása alatt közel 1 százalékot veszített értékéből. Az index végül 906 ponton állapodott meg, ami 1 százalékos veszteséget jelent. A vezető részvények a Richter kivételével veszítettek értékükből. A Richter 32 500 forintos záróára tulajdonképpen stagnálást jelent, hiszen a részvény mindössze 10 forinttal drágult. A többiek viszont elég látványosan szakadtak: a Mol 0,7, a Magyar Telekom 1,3 százalékot, az OTP pedig 2 százalékot veszített az értékéből; ami 22 005, 834 és 6854 forintos záróárnak felel meg. A kisebb papírok közül az FHB 1,5 százalékkal drágult, míg az Egis 0,3 százalékkal hanyatlott. A Rába részvényei 1,45 százalékot veszített az értékéből; a háttérben az is állhat, hogy a legnagyobb részvényesi csoport jelezte, hogy nem ért egyet a menedzsment tőkeemelési javaslatával. Az ingatlaneladási terveket ugyanakkor támogatják. A Genesis 0,6 százalékkal drágult; a cég bejelentette, hogy szeretné papírjait bevezetni az amerikai piacokon is. A nap vesztese az Orco lett, melynek részvényei 4,1 százalékot veszítettek az értékükből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!