BUX
39138

Drámai feltámadás jöhet

A befektetők több kockázatot készülnek vállalni és kedvenc célpontjuk idén az Egyesült Államok lehet. Az amerikai részvénypiacot jelölték meg a legjobb befektetési célpontnak, mondván, az arany, a kötvények és Kína sokat veszített vonzerejéből.

NAPI, 2011. január 25. kedd, 13:06

A Bloomberg hírügynökség által végzett Global Poll eredménye szerint a felmérésben megkérdezett 1000 befektető, elemző és trader több, mint kétötöde vélte úgy, hogy több lehetősége lesz idén profitot termelni, mint egy negyedévvel korábban. Ez 2009 júliusa, a rendszeres felmérés elindítása óta a legmagasabb érték. A befektetők harmada gondolta azt, a gazdaság idén zsugorodhat, kétharmaduk viszont úgy nyilatkozott, a gazdaság teljesítménye idén a normális kerékvágásba kerül.

A fellendülés folyamatban van és a vállalati profit marzsok világszinten idén új rekordot fognak elérni - mondta a milánói Banknordnál egymilliárd dollárnyi tőkét kezelő Angelo Meda. A Davosi Világgazdasági Fórum előtt a gazdasági szereplők optimizmusának központjában az Egyesült Államok áll - írja a Bloomberg. A befektetők eközben a felmérés szerint kezdenek kiábrándulni az aranyból és egyre nagyobb aggodalommal tekintenek Kínára. A felmérés elindítása óta először az európai befektetők kockázatvállalási hajlandósága is jelentősen nőtt.

Drámai feltámadás

Az amerikai gazdaság drámai tempóban tér magához a válságból, s úgy vélem, 2011-ben a munkanélküliség is jelentősen csökkenni fog - mondta a hírügynökségnek Henry Littig, a kölni Henry Littig Global Investment AG vezetője.

Az amerikai gazdaság a legutóbbi, novemberi felmérés óta jelentősen beindult, az ipari termelés, a fogyasztói költések nőnek és a munkanélküli segélyre jelentkezők száma pedig csökken. A GDP a negyedik negyedévben várhatóan 3,5 százalékos növekedést mutat majd - amerikai módszer szerint a negyedéves adatot évesre felszorozva - a harmadik negyedéves 2,6 százaléka után a Bloomberg konszenzusa szerint.

A növekedés nyomán fellendülő amerikai részvénypiac bizalommal tölti el a befektetőket. Arra a kérdésre, hogy melyik piacon a legjobb befektetni tőkéjüket a válaszadók 35 százaléka nevezte meg az Egyesült Államokat elsődleges célpontként, Kínát 26, Brazíliát 23 százalék említette. Európa a rangsor végén kullogott.

Dolláreszközökre kihegyezve

Az Egyesült Államok a novemberi felmérésben még Kína, Brazília és Indiai mögött helyezkedett el a vonzó befektetési célpontok között. India nagyot zuhant a rangsorban a növekvő inflációs kockázatok miatt, a novemberi 29 százalék után már csak 18 százaléknyi szavazatot kapott.

A válaszadók több mint fele az Egyesült Államok gazdaságát növekvőként jellemezte, novemberben még csak 30 százalék körüli volt ez az arány. Kétharmaduk gondolta úgy, hogy az S&P 500-as index a jelenleginél magasabb szinten lesz fél év múlva, s csak 20 százalék számított a részvényárfolyamok esésére.

Iris Yao, a Nomura szakértője szerint Európa jelenleg is az adósságválsággal küzd, a feltörekvő piacokon pedig inflációs problémák vannak, így a dolláreszközök megfelelő hozamot biztosító alternatívának tűnnek.

A felmérésben résztvevők közel fele mondta, hogy a világgazdaság növekedési pályán van, az előző felmérésben még csak 44 százalék volt az arány. A szereplők háromnegyede tart inflációs veszélyektől.

A részvények nagyon kedveltté váltak a szereplők körében. Öt befektetőből kettő mondta azt, hogy érdemes még részvényeket vásárolni, mert jobb megtérülést biztosíthatnak más eszközökhöz képest, s 55 százalék válaszolta, hogy a következő hat hónapban növelni fogja részvénykitettségét. Az általános vélekedés szerint a növekvő vállalati profitokhoz képest a részvények jelenleg igencsak alulértékeltnek tekinthetők.

Kerüld az aranyat és a kötvényeket!

A válaszadók 45 százaléka kiábrándult a kötvényekből, s úgy vélik a legrosszabb hozamot nyújthatják a következő egy évben. Az arany is sokat veszített fényéből a befektetők szemében, a szereplők közül kétszer annyian mondták, hogy csökkentik portfolióikban az arany arányát, mint ahányan növelni szerették volna azt. A szereplők több mint fele szerint az aranypiacon lufifújás történik.

Az elmúlt években kedvelt kínai befektetések sem olyan csábítóak már, a szereplők 20 százaléka szerint a kínai részvénypiac kínálja majd a legrosszabb hozamot a következő egy évben. Az ázsiai befektetők összességében is veszítettek optimizmusukból, a több kockázatot vállalni kívánók aránya körükben 43 százalékra csökkent 47 százalékról, az európai befektetőknél ez az arány 50, az amerikaiaknál 47 százalékos volt.