Drámai korrekciók Bukarestben

Drámai korrekción estek szerdán át a román papírok, ma ugyanis az első kereskedési nap, amikor a részvények osztalék jog nélkül (ex-dividend date) forognak a bukaresti parketten (BVB).
Túrós-Bense Levente, 2011. május 12. csütörtök, 13:47
Fotó:

A tőzsdei likviditás nagy részét adó kárpótlási alap (Fondul Proprietatea FP) papírjai nyitáskor 6,4 százalékot zuhantak, a 0,034 lejes (egy euró 4,08 lej) veszteség nagyjából megegyezik a papíronként szétosztott 0,0314 lejes osztalékkal. A 0,501 lejes árfolyam ugyanakkor újabb negatív rekord az alap listázása óta.

Jelentősen esett az öt befektetési alap (SIF) paprjainak ára is, a SIF Banat Crisana (SIF1) például 0,103 lejes osztalékot fizet, a részvények ára ezzel szemben közel tíz százalékot, 0,116 lejes szintig zuhant. Jelentős technikai korrekción estek át a Zentiva (SCD) részvényei is, a gyógyszergyártó papírjai a napon belüli maximumot elérve 15 százalékot esetek. Az SCD papíronként bruttó 0,3 lejt fizetett részvényeseinek, a mai értékvesztés azonban mindössze 0,2 lej, így várhatóan holnap tovább korrigál az árfolyam.

A Rompetrol Well Services (PTR) papírokat nyitáskor 3,3 százalékkal olcsóbban adták-vették, ezzel szemben a Transelectrica (TEL) áramszállító papírjai egy százalékkal drágultak, a nyereségrészesedés mértéke ugyanis a 21,03 lejes papír árának alig egy százaléka.

Délben kezdődhetett el a kereskedés a Conpet Ploiesti (COTE) papírjaival, az energiahordozók szállításában érdekelt vállalat papírjai 36 lejes szintig csúsztak vissza, ami több mint 12 százalékos veszteséget takar. Osztalék reményében ma még be lehet vásárolni a SIF Muntenia (SIF4) papírokból, az árfolyam azonban már elérte a részvényenkénti osztalék 0,081 lejes szintjét, ami 3,5 százalékos veszteséget jelent a tegnapi záróárfolyamhoz képest.

A jelentős korrekciók hatására délben a BVB mutatóinak mindegyike vörös tartományban állt, az öt befektetési alap mutatója a BET-FI 5,3, a blue chipek indexe 1,3 százalékos mínuszt mutatott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK