A ZEW kedden közölte, hogy a megkérdezett német pénzügyi elemzők és intézményi befektetők következő hat hónapra vonatkozó várakozásait mutató gazdasági hangulatindex értéke 7,9 ponttal mínusz 16,1 pontra, 2012 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre, süllyedt júniusban.

Már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a mutató az év hatodik hónapjában, értéke immár messze elmarad a 23,3 pontos hosszú távú átlagtól, de a mínusz 14,0 pontos szakértői várakozásoktól is.

A németországi aktuális állapotot tükröző index értéke 6,8 ponttal, 80,6 pontra süllyedt, ami rosszabb az enyhébb csökkenést valószínűsítő 85,0 pontos várakozásnál, de még így is viszonylag magas szinten áll.

Az adatokat kommentálva Achim Wambach professzor, a ZEW elnöke rámutatott, hogy Németország gazdasági kilátásainak jelentős romlása az Egyesült Államokkal való kereskedelmi feszültségek közelmúltbeli kiéleződésére, illetve azokra az aggodalmakra vezethető vissza, miszerint az új olasz kormány politikája destabilizálhatja a pénzpiacokat. Ráadásul Németország ipara a vártnál rosszabbul teljesített áprilisban, úgy az export, mint a megrendelések és a termelés terén.

Az euróövezeti várakozásokat mutató ZEW-hangulatindex a németországinál is drasztikusabban romlott, 15,0 ponttal, mínusz 12,6 pontra esett értéke júniusban. Szakértők 0,1 pontot valószínűsítettek a májusi 2,4 pont után. Az aktuális üzleti környezet megítélése drámai mértékben romlott, a mutató értéke 16,2 ponttal 39,9 pontra süllyedt. A csökkenést jórészt az magyarázza, hogy az olasz gazdaság helyzetét és kilátásait sokkal borúsabban ítélik meg.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!