Gyengüléssel zártak hétfőn a vezető európai tőzsdeindexek, a jelek szerint nem csitultak el a Dubaj körüli aggodalmak a nemzetközi piacokon. A DAX index egyszázalékos csökkenést után 5625 ponton, az FTSE-100-as index hasonló csökkenés után 5197 ponton, a CAC-40 3680 ponton, 1,1 százalékos csökkenéssel zárt. A német piacot elsősorban nem is a pénzügyi szektor húzta le, hanem az autóipar, a Man részvényei több, mint 4 százalékot estek a hírre, hogy újabb meghatározót vezető távozik a társaság a cégnél kialakult megvesztegetési botrány kapcsán, amely akár 300 millió eurójába is kerülhet a társaságnak. A Volkswagen részvényei 4,8 százalékkal zuhantak, a BMW jegyzése 2,6 százalékkal került lejjebb. Párizsban az Alcatel részvényei esték a legnagyobbat, több, mint 2,8 százalékot. Tette ezt annak ellenére, hogy a cég vezérigazgatója egy konferencia-beszélgetésen kijelentette, a társaság jövőre a piaccal együtt fog nőni, s az árbevétel idei visszaeséséről szóló korábbi előrejelzését megerősítette. Míg a francia és a német piacon a pénzügyi részvények leginkább stagnáltak, addig a briteknél már érezhető volt a pánik szele. A Royal Bank of Scotland részvényei közel 5 százalékkal estek, a Barclay's papírjai 1,8 százalékkal lettek olcsóbbak. Persze az európai esés érthető annak fényében, hogy az optimista nyitás után lekonyultak az amerikai piacok. A hezitálással nyitó Wall Streeten kezdetben úgy tűnt, a bika lesz az úr, mivel a vártnál jobb, 15 hónapos magasságba emelkedő chicagói beszerzési menedzserindex nyomná emelkedés indult, a Dow Jones Ipari Átlag közel 50 pontos pluszba kapaszkodott, s százalékosan hasonló nyereséggel kecsegtetett az S&P 500-as index is. Ez azonban hamar elmúlt, helyi idő szerint délre már 0,3 százalék körüli veszteségeket mutatott mindkét mutató.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!