Duplázott az OTP

Az OTP Bankcsoport 52,859 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el az első negyedévben, ami duplája az előző negyedévinek, és 54 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 34,253 milliárd forintot - közölte a bankcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentésében.
Papp Zsolt, 2017. május 12. péntek, 07:18
Fotó: Napi.hu

Az OTP csoport konszolidált korrigált adózott eredménye 2017 első negyedévében 66,762 milliárd forint volt, 40 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél, és 136 százalékkal az előző negyedévinél. A bank az eredményjavulást elsősorban a kockázati költségek jelentős csökkenésével és a működési eredmény javulásával, valamint a vállalati nyereségadó 9 százalékosra csökkenésével magyarázza - írja az MTI.

A csoport kockázati költségei 12,475 milliárd forintot tettek ki, 74 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél és 40 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A konszolidált korrigált eredményhez az OTP Core 40,9 milliárd, a bolgár DSK Bank 13,4 milliárd, az orosz leánybank 7,5 milliárd, az ukrán pedig 3,3 milliárd forinttal járult hozzá. Az orosz internetes Touch Bank továbbra is veszteséges (2,3 milliárd forint), míg a horvát leánybanknál egy nagyvállalati kitettség miatti kockázatiköltség-növekedés miatt könyvelt el 1,8 milliárd forintos veszteséget. A jelentés nem tartalmazza még a Société Générale Csoporttól megvásárolt Splitska banka 100 százalékának 425 millió eurós vételárát, az a társaság féléves jelentésébe kerül majd be.

A szlovák és a montenegrói leánybankok szolid nyereséget, míg a szerb leánybank marginális veszteséget könyvelhettek el az első negyedévben. A román leánybank 1,3 milliárd forintos eredményével eddigi második legerősebb negyedéves teljesítményét érte el.

A jelentés szerint 14,7 milliárd forintot tett ki a pénzügyi szervezeteket terhelő különadó, ami tartalmazza a magyarországi bankadó első negyedévben egy összegben elszámolt teljes éves hatását és a szlovák bankadó első negyedévre jutó részletét.

A működési eredmény 4 százalékkal javult az előző negyedévhez képest, a bevételek 3 százalékos és a kiadások 8 százalékos visszaesésének eredőjeként. Az egy évvel korábbival összehasonlítva a konszolidált bevételek 6 százalékkal, 188,756 milliárd forintra nőttek, a működési kiadások pedig 8 százalékkal, 100,035 milliárd forintra emelkedtek.
A nettó kamatbevételek nagyjából stagnáltak az előző negyedévhez és az egy évvel korábbihoz képest is, azonban a nettó díjbevételek 15 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, míg a nem kamatjellegű bevételek 25 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A csoport mérlegfőösszege az előző évit 6 százalékkal meghaladva 11 390 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ugyanennyit nőttek a hitelek, 5 778 milliárd forintra, és a betétek is, amelyek így 8 441 milliárd forintot tettek ki.
A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 14,1 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 14,7 százalékról és az egy évvel korábbi 17 százalékról.

Az OTP részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára csütörtökön 8250 forint volt. Az elmúlt egy évben az OTP-részvények legmagasabb árfolyama 9410, a legalacsonyabb pedig 6160 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK