A pesszimista jóslatott arra alapozzák a bank stratégái, hogy várakozásuk szerint egész évben nyomás alatt maradhat a forint a magyar kormány és az EU/IMF-párosa közötti nehéz tárgyalások és azok bizonytalan kimenetele miatt.

A befektetési bank saját modellje szerint a forint euróval szembeni "fair" árfolyama 293,1-nél van, míg a dollárral szemben 244,8-nál, azaz a forint az euróval szemben jelenleg nagyjából "helyén van", míg a dollárral szemben mintegy 10%-kal túlértékelt. Amint beszámoltunk róla, tegnap a Societe Generale stratégái adtak ki forintgyengülés kihasználására irányuló ajánlást ügyfeleiknek.

A Goldman elemzői arra számítanak, hogy a magyar költségvetési megszorítások és a kedvezőtlen külső környezet idén együttesen egy fél százalékos GDP-visszaesést okoznak Magyarországon, miközben a kormányzati adóemelő lépések, a magas energiaárak és a gyengélkedő forint az inflációt 2013 végéig folyamatosan a jegybanki 3%-os inflációs cél felett tarthatja. A befektetési bank szakértői szerint az EU/IMF-ügyben a közelmúltban látott előrelépés miatt csökkent az esélye a további jegybanki kamatemelésnek, a csökkentés ideje pedig majd csak a megállapodás mellett várható, akkor is fokozatos lépések formájában.

A Goldman  szerint a tárgyalásokkal kapcsolatos visszalépés növelné azokat a kockázatokat, hogy Magyarország kiszorulna az állampapírpiacokról, illetve gyors forintgyengülést válthat ki az, ha az eurózóna jövőjével kapcsolatban alapvetően elbizonytalanodnának a piacok - teszik hozzá. Megjegyzik azonban azt is, hogy a közelmúltbeli előrelépés a hiteltárgyalások ügyében (brüsszeli zöld jelzés) mérsékli a forint gyengülésével kapcsolatos kockázatokat, a megállapodás megkötése mind az Európai Bizottsággal, mind a Nemzetközi Valutaalappal pedig stabilizálná a forint árfolyamát.

A befektetési bank stratégái hosszabb távon is arra számítanak, hogy a forint gyengülési nyomás alatt marad a magyar piaci mérlegzsugorodás (deleveraging) és a nemzetközi szervezetekkel kötött megállapodás végrehajtási kockázatai miatt. Összességében arra számítanak, hogy a forint folyamatosan sérülékeny marad a gyengülés irányába egyrészt a hazai belpolitikai fejlemények, másrészt az eurózóna jövőjével kapcsolatos híráramlás mellett.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!