Az amerikai felügyelet meglehetősen durva hibáért kötelezte 11,5 millió dollár kifizetésére a Citigroupot. Egy hibás adatfolyam miatt ugyanis jó 5 éven keresztül a bank lakossági ügyfelei egészen más minősítést láttak a bank által elemzett részvények mellett, mint amit az elemzők eredetileg kiadni szándékoztak. Így gyakran előfordult az is, hogy az elemzők ugyan eladásra javasoltak egy részvényt, az ügyfél mégis úgy látta, hogy azt vételre tartják érdemesnek.

A pénzügyi szabályozói hatóság (Finra) megállapítása szerint a hiba 2011 februárja és 2015 decembere között állt fenn a rendszerben, s a Citigroup által elemzett részvények 38 százalékát, mintegy 1800 részvényt érintett ebben a periódusban. A hatóság úgy véli, hogy a téves minősítéseknek köszönhetően a bank számos olyan tranzakcióra kapott az ügyfeleitől megbízást, amelyek nem születtek volna meg, ha az ügyfél a helyes minősítést látja. Ráadásul a Citigroup éveken keresztül semmit sem tett a hiba megszüntetése érdekében, holott állítólag számos figyelmeztetést kapott már korábban azzal kapcsolatban - írja a Financial Times.

A bank 5 millió dollárnyi büntetést fizet a a Finra részére, s 6,5 millió dollárnyi kártérítést azon ügyfelek részére, akiket érintett a hiba. A bank ugyan nem ismerte el hivatalosan a hiba meglétét, azonban közölte, hogy a végrehajtja a Finra határozatában foglaltakat.

A hiba meglehetősen rossz időben jött a Citi részére. A brit pénzügyi lap szerint ugyanis a bank komolyan fejleszteni kívánja globális értékpapír üzletágát, s az a célja, hogy a következő időszakban ezen a piacon a világ öt legnagyobbjának egyikévé váljon.

A Citigroupnak már volt egy nagyon kínos botránya elemzési osztályával kapcsolatban. 2003-ban a bank sztár távközlési iparággal foglalkozó elemzőjét tiltották el egy életre az értékpapír szakmától, miután kiderült, hogy félrevezető információkat tartalmazó elemzéseket közölt. Az elemző állítólag ezt azért tette, hogy kedvezzen a bank meglévő és potenciális ügyfeleinek, akiktől vállalatfelvásárlási és egyesülési üzletekben vártak megbízásokat.

Azonban nem a Citi az egyetlen, aki a a brókercégekkel és a befektetési bankokkal kapcsolatos legalapvetőbb elvárásoknak néha nem képes megfelelni. A JPMorgant például pont e héten bírságolták meg 2,8 millió dollárra, mivel egy nyolcéves perióduson keresztül nem volt képes elkülöníteni bizonyos saját készletű értékpapírokat az ügyfelek értékpapírjaitól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!