A jelek szerint felébredtek a későn reagáló elemzők is a Wall Streeten. A Bloomberg tudósítása szerint az elemzők olyan iramban kezdték el csökkenteni a tőzsdei cégek profitjaira vonatkozó előrejelzéseiket, amire utoljára a pénzügyi válság idején, 2009-ben volt példa.

A Citigroup által számolt Earnings Revision Index (nyereség felülvizsgálati indexnek lehetnek fordítani) azt mutatja, hogy a nyereségekre adott előrejelzések csökkentésének száma 10 év óta első ízben meghaladta az emelések számát. A Barclays Investment Solution meglátása szerint ez jót is jelenthet a befektetőknek, hiszen ha a cégek nyeresége nem is éri el az előre jelzettet, a hangulat már megfelelően negatív ahhoz, hogy az árak ne essenek tovább.

Az elemzők mindig későn ébrednek. Ez a mostani leminősítési hullám nem feltétlenül jelent rosszat és azt, hogy összeomlás várható. Én inkább arra tippelnék, hogy a rossz hírek már beépültek az árakba - kommentálta a fejleményeket Timothy Graf, a State Street Global Markets szakértője.

Még ha az Egyesült Államok gazdasága recesszióba esik is és magával rántja a világ többi részét, nem várható, hogy a vállalati nyereségek olyan mértékben zuhannának, mint 2007-ben. Akkor a profit előrejelzések átlagosan 40 százalékkal csökkentek - mondta Mike Bell, a JPMorgan Asset Management globális piaci stratégája. A jó hír az, hogy a tavalyi eladási hullám során a részvények értékeltsége ötéves mélypontra süllyedt, s ez meggátolhatja az árfolyamok további esését egy válság esetén. Ha lesznek is csökkenések a várakozásokban, akkor azok jellege inkább fog hasonlítani egy normális visszaesésre, mint egy válságban tapasztaltra. Emiatt sokkal kisebb visszaesésre lehet számítani a részvénypiacon is, mint például 2000-ben - tette hozzá a szakember.

A historikus adatok azt mutatják, hogy az elemzők általában késve reagálnak az eseményekre. Utoljára a leminősítési hullám mindössze egy hónappal a 2007-es recesszió megindulása előtt indult el, és egy hónappal azt követően, hogy az S&P 500-as index csökkenni kezdett csúcsához képest (ez persze nem feltétlenül kedvező előjel, ha figyelembe vesszük, hogy az index csúcsát ezúttal 2018 szeptember végén érte el.)

A leminősítések megugrása nem csak az Egyesült Államokat érintette, hanem az összes nagyobb piacot egyszerre. A legnagyobb mértékű csökkentéseket azonban az amerikai és a japán cégeknél lehetett tapasztalni - hívták fel a figyelmet a Citigroup szakértői. A legnagyobb mértékben a technológiai cégekre, illetve az energetikai vállalatokra vonatkozó várakozások mozdultak el lefelé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!