A történelem ismétli önmagát, s a dollár esni fog a kamatemelést követően - véli Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza. A piaci konszenzus szerint a kamatemelést követően a dollár erősödni fog, a korábbi példák azonban azt mutatják, hogy a dollár és a kamatemelések egymással ellentétes irányban mozognak - hívta fel a figyelmet a szakember. Szerinte kamatemelés utáni időszak legnagyobb nyertesei valószínűleg a nyersanyagok és a feltörekvő piaci részvények lesznek.

A piacok azon az általános vélekedésen vannak, hogy a Fed decemberben kamatot fog emelni, és ennek eredményeképpen a dollár új csúcsra érhet, az EURUSD pedig 1,0000 alá csúszhat - ilyet legutoljára 2000-ben láthattunk, a legnagyobb IT-lufi idejében - írja a szakértő. Ennek ellenére van azért okunk arra, hogy kissé szkeptikusan fogadjuk ezeket a várakozásokat. Az elmúlt hat kamatemelési ciklusból öt esetben a dollár az első kamatemelés napján volt a legerősebb - az összkép alapján tehát a dollár a kamatlábakkal ellentétes pályát fut be.

A zavar oka mindenek előtt az a tény, hogy a dollár a világ fő tartalékvalutája. Nagyobb mennyiségű dollár forog az Egyesült Államokon kívül, mint belül. Amikor a Fed kamatot emel, akkor egyúttal csökkenti a világ többi részének gazdasági növekedési lehetőségeit. Ennek ellensúlyozásához a dollárnak gyengülnie kell - vagyis miközben a pénz ára megnő, az árfolyamok változása csökkenti a terheket, ilyen módon hozva létre az új egyensúlyi pontot.

Nemzetközi szinten a devizatartalékok 70 százalékát dollárban tartják, és a pénzügyi válság 2007-2008-as kitörése óta a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok 60-70 százalékának kibocsátása szintén dollárban történt. A nyersanyagok többségéért dollárral fizetnek, az eszközök és a kötelezettségek nagy részét dollárban tartják számon - összességében elmondható, hogy a világ soha nem látott mértékben függ a dollártól.

A válság kezdete óta kismértékű volt a gazdasági növekedés üteme, a növekedés mögött viszont elsősorban hitelek álltak, mivel mind a termelékenység, mind pedig az innovációs kedv történelmi mélyponton állt, és mindezek negatív demográfiai trendekkel jártak együtt. Ilyen helyzetben fontos megérteni, hogy két alapvető tényező határozza meg a gazdasági növekedést: a termelékenység és a demográfiai trendek - folytatta.

A gazdasági lassulásra és a gyengülő fogyasztói bizalomra válaszul világszerte leszorították az irányadó kamatokat, hogy "olcsó pénzt" teremtsenek. Az olcsó pénzzel viszont az a baj, hogy nem csupán az erőforrások helytelen allokálásához vezet, de torzítja a piacokat is, és elvonja a tőkét a befektetésektől, így korlátozza a termelékenységet.

A Fed decemberben vagy 2016 első negyedévében el fogja kezdeni a monetáris politika normalizálását. A gyakorlatban a normalizálás a Fed irányadó kamatlábain keresztül fog megvalósulni, és ez már egy jelzés arra vonatkozóan, hogy a végéhez közeledik az alacsony kamatok ideje. De érdemes észben tartani a korábbi példák tanulságait, a dollár és a kamatemelések ellentétes irányát. Részemről arra a forgatókönyvre fogok építeni, hogy a dollár decemberben éri el erejének csúcsát, és ezt követően egy régóta várt lökést kap a világgazdaság - írta elemzésében.

Ha a gyengébb dollár forgatókönyve nem jön be, akkor biztosan számolhatunk globális recesszióval, alacsonyabb nyersanyagárakkal, deflációval - de ezúttal nem csak a feltörekvő piacokra, hanem az egész világgazdaságra vonatkozóan. Senki nem engedhet meg magának egy erősebb dollárt, még Európa sem - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!