A keddi Fed-döntést és a hozzá kiadott kommentárt követő, 4-5 százalékos többletek után a New York-i részvényindexek hasonló mértékú veszteséggel zártak szerdán. A DJIA 520 pontos, azaz 4,6 százalékos veszteséggel 10 720 ponton landolt (kedden 430 pontot ment fel), a Nasdaq Composite 4,1 százalékkal 2381 pontra esett, az S&P-500 4,4 százalékkal 1121 pontra zuhant. Mindez nem ígér sok jót a csütörtöki kereskedési napra nézve.

A befektetőket a Franciaország esetleges leminősítésével kapcsolatos pletykák aggasztották, miközben piaci információk szerint az ECB olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt, a svájci jegybank pedig további lépéseket tett a frank megfékezése érdekében. A piaci hangulatot jól jelzi, hogy a Wall Street félelemindexének is nevezett, részvénypiaci volatilitást mérő VIX több mint 20 százalékot ugrott a keddi zuhanás után, így újra 40 pont közelébe került. (Igaz, ez még mindig messze van a Lehman-bedőlés utáni időkben elért, 80 pont feletti csúcsoktól.)

Szakadtak a bankpapírok

Délutánra a nyugat-európai börzéken is semmivé foszlott a kezdeti optimizmus, az indexek tetemes veszteséggel fejezték be a napot. Az FTSE-100 3, a DAX és a CAC-40 pedig 5 százalék feletti mínusszal zárt. A leminősítési félelmeken túl a piaci pletykák a Société Générale-t is célba vették, a társaság pénzügyi helyzetének ingatag mivoltára célozva. A cég részvényei 21 százalékos eséssel reagáltak.  A pénzügyi szektor képviselői a frankfurti börzén is vezették az áresést: a Commerzbank és az Allianz például bő 8 százalékkal került lejjebb.

Elpáholták a BÉT-et, tartotta magát a forint

A BUX az elmúlt tíz év hatodik legnagyobb pontban számolt esésével 1257 ponttal lejjebb kerülve, azaz 6,75 százalékkal 17 381 ponton zárt, bár napi alját 17 063-on érte el az index szerdán. A heves lejtmenethez forgalom is párosult, 34,5 milliárd forint értékben kereskedtek a BÉT-en. Az OTP is beállt a bankrészvények sorába, így 12, a Mol pedig közel 7 százalékot esett.

Nagy volt a felfordulás a devizapiacokon is, bár a forint viszonylag jól tartotta magát. Este fél nyolc tájban az euró 275,80, a dollár 195,90, a svájci frank pedig 266,60 forinton állt. Az amerikai tőzsdezárás utánra a dollár kissé gyengült, a frank erősödött, így az USD/HUF 194,80-on, a CHF/HUF pedig 267,60-on járt.

Eközben az állampapírok másodlagos piacán - némiképp furcsa módon - a hosszú hozamok számottevő csökkenést produkáltak.

Miközben a régiós tőzsdék a BÉT-hez hasonlóan meredek lejtőre kerültek, Bukarest széllel szemben látványos emelkedést produkált.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!