Durva zuhanást vár Magyarország legnagyobb hitelezője

A feltörekvő piacokkal kapcsolatban örökösen optimista Mark Möbius meglepő kijelentést tett, szerinte benne van a pakliban egy 20 százalékos esés a kínai részvénypiacon
Napi.hu, 2015. április 8. szerda, 15:17
Fotó: Napi.hu

A feltörekvő piacokkal kapcsolatban már csak hivatalból is rendszeresen optimista Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets Group elnöke meglepő kijelentést tett a kínai részvénypiaccal kapcsolatban - tudósít a Bloomberg. A szakértő szerint nagyon is valószínű a kínai részvénypiacon egy akár 20 százalékot is elérő áresés az elmúlt időszak emelkedését követően. (A Franklin Templeton alapok a magyar állampapírok legnagyobb külföldi vásárlójának számítanak - a szerk.)

A Shanghai Composite Index 90 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban, ezzel a Bloomberg által követett 92 részvényindex közül a legjobb teljesítményt tudta felmutatni ebben az időszakban. Möbius szerint ugyan a bikapiac érvényben és életben van Kínában, azonban most már nem árt óvatosnak lenni. Az utóbbi időben ugyanis rekordmennyiségban nyitottak a kínaiak értékpapírszámlákat, a részvényvásárlásra felvett hitelek állománya pedig az országban soha nem látott méreteket öltött. Szerinte a nem Hongkongban jegyzett kínai részvényeknek elég kicsi az esélyük arra, hogy bekerülhessenek idén az MSCI indexekbe, s ez korlátozhatja irántuk a keresletet a külföldi befektetők részéről.

Túl sok hitel

A piac egy kicsit túl messzire ment, túl rövid idő alatt - tette hozzá. A kínai befektetők összesen 1,7 millió értékpapírszámlát nyitottak csak a március 27-vel végződő héten, s jelenleg a kínai részvények vásárlására felvett hitelek állománya eléri a 161 milliárd dollárt.

A túl sok hitel nem jó dolog hosszabb távon. Ha a piac fordul, komoly problémákat tud okozni - mondta Mobius. A szakértő egyébként egyelőre kerüli a nem hongkongi kínai részvények vásárlását elsősorban a külföldiekre vonatkozó tulajdoni korlátozások szigorúsága miatt. A kínai szabályozás szerint a megvásárolt részvényeknek kínai letétkezelőknél kell lenniük, a mi letétkezelőink viszont ezt nem engedik. Ez egy probléma, s nem tudom hogy lehetne megoldani - fogalmazott Mobius. A sanghaji tőzsde által kínált kereskedési lehetőségek nem fognak működni mindaddig, amíg a teljes szabályozást felül nem vizsgálják, s meg nem engedik a külföldi letétkezelőknek is, hogy birtokolják a kínai részvényeket.

Mindezek ellenére az általa kezelt alapokban a kínai részvényeknek van a legnagyobb súlya India és Thaiföld után. Elmondása szerint kedveli az autóipari és technológiai részvényeket, valamint a pénzügyi szektort is a bennük rejlő növekedési potenciál miatt.

Maradt azért az optimizmus

Hosszabb távon persze maradt Mobius jól megszokott optimizmusa. Kifejtette, a kínai részvények hosszabb távú bikapiacot élnek át, amely 5-10 évig is eltarthat még. Ha kiteljesedik a kínai pénzügyi rendszer liberalizációja, s a részvények bekerülnek az MSCI indexekbe, az további lökést adhat majd az árfolyamoknak.

Nem csak a kínai részvényekkel, de az árupiaci termékekkel kapcsolatban is optimista a szakértő. A CNBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy jelenleg az árupiaci termékekbe történő befektetést tartja a legjobb ötletnek. Szerinte az elmúlt időszak alulteljesítése következtében a befektetők túlságosan is elfordultak a nyersanyagpiacoktól, elképesztű mértékű, szélsőséges pesszimizmus alakult ki ezek vonatkozásában.

Az olajár június óta tartó összeomlását követően az elmúlt hetekben már stabilizálódni látszik az energiahordozó árfolyama, azonban több más nyersanyagról ez nem mondható el - emlékeztet a CNBC. A túlkínálattól való félelem miatt például a vasérc árfolyama évtizedes mélypontra zuhant. Möbius szerint azonban a keresleti és kínálati viszonyok egyensúlytalanságai hosszabb távon helyrebillennek majd, s korrigálódnak. Ahogy a világgazdaság növekedése folytatódik, a kereslet újra élénkül majd, az alacsony árfolyamok miatt viszont a kanálati oldal szűkülni fog.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unnortodox, 2015.04.08 15:25

benne van a pakliban egy 20 százalékos esés a kínai részvénypiacon..nem kell hozzá nagy okosság ..,minden felfújt piac tud bukni ennyit ,simán ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html