Hatalmasat zuhantak hétfőn a Raiffeisen Bank részvényei a bécsi tőzsdén a múlt hét végén bejelentett, orosz cégek elleni amerikai szankciók hatására. A bank papírjai tegnap (hétfőn) több, mint 12 százalékkal zártak alacsonyabban pénteki utolsó áruknál és kedd délelőtt folyamán tovább estek, igaz, a délelőtt folyamán már látszott egy komolyabb fordulat a kereskedésben. A délelőtti 11 százalékos mínuszból mínusz két százalékba kapaszkodtak vissza a bank részvényei.

A Raiffeisen tavalyi év végi jelentése szerint a bankcsoport 135 milliárd eurós mérlegfőösszegéből 12 milliárd euróra rúgott az orosz érdekeltség mérlegfőösszege. A bankcsoport 1,1 milliárd eurós tavalyi nyereségének viszont ennél nagyobb hányadát adta az orosz tevékenység, amelynek nyeresége 443 millió euró volt az egy évvel korábbi 316 millió euró után. A két napos esés a Raiffesien piaci értékét közel 1,3 milliárd euróval csökkentette.

Nem tett jót az orosz érdekeltség

Az Oroszországban kitettséggel rendelkező bankok egyébként általában rosszul szerepeltek hétfőn, az OTP részvények két százalékos esését is ennek tulajdonították a piaci szakértők. (Az OTP profitjának és mérlegének kitettsége jóval kisebb az orosz érdekeltségek felé, mint a Raiffeisené).

Közben eladta a lengyel leányt

A bank egyébként kedd reggel hivatalosan is megerősítette azt, amit már a múlt heti sajtóértesülésekben lehetett olvasni. E szerint a lengyel leányának fő tevékenységét leválasztja, s 775 millió euróért értékesíti azt a BGZ BNP Paribas S.A., a BNP Paribas lengyel érdekeltsége részére. A tranzakcióval a Raiffeisen International mérlegfőösszege mintegy 9,5 milliárd euróval csökken, a kockázattal súlyozott eszközöké 5 milliárddal. Az eladásnak egyszeri, 120 millió eurós negatív hatása lesz a Raiffeisen csoport nyereségére. A fennmaradó lengyel részesedéseket a Raiffeisen egy frissen létrehozandó lengyel leányvállalatba apportálja.

A tranzakció sorozatban a Raiffeisen átmenetileg a BGZ BNP Paribas részvényesévé is válik, azonban részvényeit azonnal továbbadja majd. A Raiffeisen úgy véli, hogy a tranzakció sorozat után teljesítettnek lehet tekinteni kötelezettségét a Raiffeisen Polska tőzsdei bevezetésével kapcsolatban. Bár erre a bank közleménye nem tér ki, vélhetően az osztrák banknál úgy vélik, hogy a tőzsdekényszert a bank tevékenységének egy tőzsdén jegyzett bank által történő megszerzésével is is teljesítik.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!