Az ázsiai tőzsdéken masszív eladási hullámmal indult a hét a hétvégi görög fejlemények miatt. Zárás előtt nem sokkal a vezető tőzsdéken 2 százalék feletti esés látszik, a Nikkei index valamivel több mint 2 százalékot esett. A legnagyobb ütést az elmúlt hetekben amúgy is heves eladói nyomás alatt álló kínai részvények kapták. A hongkongi Hang Seng index 2,68 százalékkal esett, a Shanghai Composite 3,75 százalékkal zuhant.

Egyelőre a nagyobb európai és amerikai tőzsdeindexek határidős jegyzései is durva esést vetítenek előre. A DAX indexre kereskedhető kontraktusok 400 pont feletti, azaz 3,65 százalékos esést vetítenek előre a pénteki záróárakhoz képest. Az S&P 500-as indexnél 1,3 százalékos csökkenést mutatnak a határidős árak.

Az euró nagyot gyengült az ázsiai kereskedésben, 1,4 százalékkal esik árfolyama a dollárral szemben, kora reggel 1,1 körül járt a kurzus, azonban korábban már az 1,096-os szint alá is benézett.

A régiós devizák sokat gyengültek a dollárral szemben. A dollár 2,1 százalékkal drágult a forinttal, 1,76 százalékkal a zlotyval szemben, a kora reggeli órákban 285,5 forint körül járt az amerikai deviza árfolyama. A gyengülés nagyobbik része az euró rossz szerepléséből jött, de azért az euróval szemben is gyengültünk, az euró ára 2,2 forinttal kapaszkodott magasabbra, 314,4 forintig.

Kissé erősödött az arany, dollárban 0,7 százalékkal, 1182 dollárig ugrott unciánkénti ára. A pánik nagy nyertese egyelőre a bitcoin, kurzusa 3,3 százalékkal ugrott a dollárhoz, 4,6 százalékkal az euróval szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!