Pocsék évet várt sok elemző az eurótól idén, tavaly év végén egyre másra láttak napvilágot az olyan jóslatok a vezető devizastratégáktól és guruktól, amelyek a közös európai deviza további gyengülését vetítették előre a dollárral szemben.

Ehhez képest az euró/dollár tegnap hat hónapos csúcsra emelkedett, s a közös deviza a idén eddig a legjobb teljesítményt nyújtja a G-10 országok fizetőeszközei közül - hívta fel a figyelmet összefoglalójában a Bloomberg.

Az elemzés szerint három egymást erősítő tényező játszott szerepet eddig az euró jó szereplésében. Az egyik az integráció jövőjének szempontjából meghatározó holland és francia választások eredménye, amely mindkét államban az euró-ellenes erők vereségét hozta. A másik az eurózónából érkező vártnál kedvezőbb makrogazdasági adatok, s a harmadik a befektetési alapok részéről az Európába érkező egyre erősebb tőkebeáramlás, amely tovább erősítette az optimizmust a piacot szereplők részéről.

Érezhető egy erőteljes pozitív lendület a pénzáramlásokban, egyre több hedge-fund vesz fel az euró erősödésére játszó pozíciókat - mondta a hírügynökségnek Athanasios Vamvakidis, a Bank of America Merrill Lynch vezető G-10 devizastratégája.

A külföldi befektetők március óta 7 milliárd dollár értékben vásároltak tőzsdén jegyzett alapokat (ETF) árfolyamkockázat elleni fedezés nélkül, a fedezett vásárlások értéke 0,9 milliárd dollárra rúgott - hívta fel a figyelmet a Morgan Stanley, amelynek elemzői a hét üzletének az euró vásárlását tartották a jennel szemben.

Az euró idén eddig 6 százalékkal emelkedett a dollárral szemben, ha ez így maradna, akkor az idei a közös deviza legjobb éve lenne 2007 óta. Eközben a tavaly év végén még eléggé euró-pesszimista nagybankok elemzői igyekeznek lépést tartani a fejleményekkel, s sorra emelik céláraikat az év végi euró/dollár árfolyamra. Így tettek nemrég a Crédit Agricole, az Unicredit és az ING elemzői is, utóbbiak december végére már 1,2-ra várják a keresztárfolyamot.

A nagy fordulat az euró megítélésében azután következett be, hogy a közös deviza a megelőző három év folyamán 23 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben. Angela Merkel német kancellár két napja egyébként úgy nyilatkozott, a közös deviza túl gyenge, s többek között ennek köszönhető a hatalmas német kereskedelmi többlet. Ugyanakkor kijelentette, az euró gyengesége elsősorban az ECB laza monetáris politikájának a következménye. Az euró malmára hajtotta a vizet az OECD legutóbbi elemzése is, amely szerint a vásárlóerő paritást figyelembe véve a g-10 devizák közül jelenleg az euró tekinthető a leginkább alulértékeltnek.

Még nem körvonalazódik a kamatemelés

Az eurózóna gazdasága idén valóban a komoly fellendülés jeleit mutatja, a zóna ipari termelése és kiskereskedelmi adatai egyaránt a várakozásoknál kedvezőbbek lettek az elmúlt hónapokban. Eközben úgy tűnik, az infláció is kezd erőre kapni, az ECB tisztségviselői ugyanakkor még mindig megosztottak abban, hogy pontosan mikor kellene véget vetni a monetáris lazítás időszakának.

Azt látjuk, hogy az euró árfolyama leköveti a pozitív gazdasági adatokat. Nagyobb növekedés erősebb eurót jelent - vélik a Morgan Stanley stratégái.

Az Európai Unió jövőjével kapcsolatos aggodalmak enyhülése jól tetten érhető a Bank of America Merrill Lynch legutóbbi alapkezelői felmérésén is. Ebben ugyanis az alapkezelők közül a legtöbben tavaly október óta az európai integrációs folyamatok megfordulását jelölték meg első számú, úgynevezett "tail risk"-ként. Ez olyan kockázatot jelent, amelyek bekövetkezésének valószínűsége ugyan alacsony, viszont széleskörű negatív hatásokkal járna. Az utolsó, májusi felmérésben azonban már nem ezt, hanem a kínai monetáris szigorítást jelölte meg a legtöbb szakember ilyen irányú kockázatként.

Az euró dollárral szembeni árfolyama egyébként nem három év, hanem inkább 10 hónap alatt gyengült nagyot. 2014 májusától 2015 márciusáig a keresztárfolyam az 1,4-es szintről 1,04 közelébe zuhant. Az elmúlt két évben már inkább csak oldalazik a kurzus, egy jól látható sávot alakított ki, amelynek alja 1,03-1,05 körül, teteje 1,15-1,16 magasságában található.

az euró/dollár sávja
Kép: www.markers.hu

Ebben a két éves időszakban amikor a sáv alsó szélén tartózkodott az árfolyam, az euró árfolyamával és jövőjével kapcsolatban pesszimista vélemények voltak többségben a piacon, míg a tetején fordított volt a helyzet. Most, hogy az árfolyam már ismét 1,12 felett jár, természetes, hogy az optimista vélemények vannak túlsúlyban. Az igazán nagy dobás az lenne, ha a sáv felső szélét sikerülnek áttörnie a kurzusnak, az a technikai elemzés szabályai szerint komoly trendfordító jelnek lennek értelmezhető, ami további euró-erősödés előtt nyithatná meg az utat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!