A New York Times értesülései szerint az FBI letartóztatta a Volkswagen AG egyik amerikai igazgatóját, akit az Amerikai Egyesült Államok megkárosítására szőtt összeesküvéssel vádolnak - írja a CNBC.com.

A letartóztatott Oliver Schmidt a Volskwagen Ag amerikai, hatósági szabályozással foglalkozó irodájának vezetője volt 2014 és 2015 márciusa között. Schmidtet Floridában tartóztatták le, s a lap értesülései szerint ma emelnek vádat ellene Detroitban. A lap információit sem Schmidt ügyvéde, sem az FBI, sem pedig az Igazságügyi Minisztérium nem volt hajlandó tegnap estig megerősíteni.

A Volkswagen amerikai szóvivőjének közleménye szerint a cég továbbra is együttműködik az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, azonban nem volna megfelelő eljárás a részükről folyamatban lévő nyomozást, vagy személyi kérdéseket kommentálni.

A hírek szerint New York és Massachusett állam ügyészei által a Volkswagen ellen benyújtott keresetek azzal vádolják Schmidtet, hogy fontos szerepet játszott a cég amerikai hatóságok kijátszására irányuló próbálkozásaiban az emissziós normák kijátszásával kapcsolatban. 2014 végétől kezdve Schmidt és kollégái több esetben is hamis technikai magyarázatokat adtak a megengedettnél magasabb károsanyag-kibocsátást produkáló VW modellekről a hatóságoknak a vádak szerint. 2015-ben Schmidt elismerte, létezik egy olyan eljárás a cégnél, amely lehetővé teszi a kibocsátási tesztek során a csalást.

A Volkswagen AG már elismerte, hogy világszerte 11 millió dízelautóját látta el olyan illegális szoftverrel, amely lehetővé tette a kibocsátási tesztek során a megtévesztést - emlékeztet a portál.

Az ügyben szeptemberben már elítéltek hasonló vádpont, illetve az amerikai Tiszta Levegő Törvény megsértése miatt egy a cégnél korábban dolgozó mérnököt, James Liangot, azonban az eljárás most először emelkedett az igazgatósági szintig.

A korábbi hírek szerint a Volkswagen és az amerikai Igazságügyi Minisztérium már közel áll ahhoz, hogy megállapodjon a dízelbotránnyal kapcsolatban. Korábbi információk szerint a cég 2 milliárd dollárt fizetne a bűnügyi eljárással kapcsolatban, a polgári peres kártérítési eljárásokra 16 milliárd dollárt különített el a cég. A CNBC szerint a VW szeretné minél hamarabb, lehetőleg még Donald Trump január 20-i beiktatása előtt lezárni a büntetőügyben a nyomozást. Sajtóértesülések szerint az Igazságügyi Minisztériummal kötendő egyezség egyik része lehet, hogy a céget, vagy valamelyik leányvállalatát bűnösnek találják, s esetleg magasabb beosztású tisztségviselőit is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!