A társaság szerint mindezek a vádak ellentétben állnak azokal a később tett és a valóságnak szintén nem megfelelő nyilatkozatokkal is, hogy a cég zsarolással teszi lehetetlenné, hogy a település saját jogon vásárolhasson gázt intézményeinek. A cég a közleményben visszautasítja az önkormányzat szerződésszegésre, bűncselekmény elkövetésére és zsarolásra vonatkozó vádját.

A cég szerint az önkormányzat nyilatkozataival ellentétben megállapítható, hogy az E-Star és az önkormányzat 2010-ben az önkormányzat kérésének megfelelően megállapodott arról, hogy 2010. július 1-jétől az önkormányzat fogja a hőszolgáltatással érintett intézmények számára a földgázt beszerezni és az E-Star tevékenysége ezt követően a hőszolgáltatással kapcsolatos tevékenységek ellátására szűkül.

"Az önkormányzat azonban a fenti kötelezettségének nem tett eleget, nem gondoskodott új szolgáltatóról, melyre tekintettel az E-Star a hőszolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében továbbra is ellátta az önkormányzat szerződéssel érintett intézményeit földgázzal" - áll a közleményben, ami szerint az önkormányzat 2012-ben sem gondoskodott új földgázbeszerzőről.

"A társaság értetlenül áll az önkormányzat magatartása előtt, hiszen az E-Star hónapokon keresztül hitelezte az önkormányzatot a szolgáltatás ellátásának biztonsága érdekében - írja az E-Star. - Végül a társaság az önkormányzat főjegyzőjének nyilatkozatára hivatkozva hangsúlyozza, nem kívánja, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat teljesítsen a jövőben, pusztán azon igényét kívánja érvényesíteni, hogy az általa elfogyasztott földgáz és igénybe vett szolgáltatás ellenértékét fizesse meg valamint a szerződésben vállalt kötelezettségeinek tegyen eleget."

Az E-Star és a hódmezővásárhelyi önkormányzat közötti vita hétfőn pattant ki, miután az E-Star bejelentette, hogy júliustól leállítja a szolgáltatást és összesen 200 millió forintot követel az önkormányzattól.

Ősszel kezdődtek a problémák, ürügy kellett a szakításhoz

Soós Csaba a cég vezérigazgatója az Indexnek azt mondta: az energiahatékonysági beruházás célja az volt, hogy csökkenjen az érintett intézmények gázfogyasztása. A cég a kazánfelújítások után üzemeltetőként maradt a városban. A szerződés szerint az volt a feladatuk, hogy a megvásárolt földgázt hővé konvertálják és szolgáltassanak az érintett intézményekben.

A szolgáltatás tavaly őszig zőkkenőmentes volt. Soós szerint a konfliktus akkor kezdődött, amikor a város arra hivatkozva, hogy megtudta, valójában nem is az E-Star szerzi be a gázt, tavaly szeptemberben megpróbálta felmondani a szerződést. Mivel nem igaz, hogy a gázt más szerzi be, ezért a szolgáltatást az E-Star nem függesztette fel, viszont a város azóta egyik díjat sem fizeti - állítja Soós.

A cég tavaly ősz óta többször megpróbált tárgyalni a várossal, de minden próbálkozás sikertelen volt. Szerinte Hódmezővásárhely kreált egy ürügyet, amivel ki akartak lépni a szerződésből, de ez nem sikerült. A szolgáltatást egészen a mostani felmondásig az E-Star biztosította, ráadásul Soós nem is hallott a HVSZ nevű cégről, amiről az önkormányzat most azt állítja, hogy már egy éve az E-Star helyére lépett. A cégvezető szintén nem tud arról, hogy az ügyben büntetőeljárás van folyamatban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!