BUX
38667

E-Star: jövőre 7,5 millió eurót hozhat az új szerzemény

Az E-Star tegnap aláírta az EETEK eszközeinek átszervezésére vonatkozó szerződéseit - jelentette be az alternatív energiával foglalkozó tőzsdei társaság. Az átalakítás a tervezettnél félmillió euróval kevesebbe került.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 08:35

Az E-star megtartja az EETEK Holding Zrt.-ben található társaságok közül a Rába Energia Szolgáltató Kft-t és az EPV Biogáz Kft-t. A Rába Energia Szolgáltató Kft-be kerültek mindazok az eszközök, melyek a "Rába" projekthez köthetőek és amelyek konszolidációja számviteli okokból augusztus 31- ig nem valósulhatott meg. Mindemellett a társaság értékesíti az EETEK Holding Zrt.-vel együtt az összes olyan magyarországi kogenerációs projektjét, amelyek a szabályozási változások miatt veszteségesek, illetve horvátországi, bulgáriai és romániai jelentős beruházást igénylő nap- és szélenergiai, valamint hőpiaccal nem rendelkező biogáz projektjeit.Az E-Star Nyrt tulajdonában lévő EuroEnergetyka felügyelőbizottsága döntést hozott a szolgáltatási területén kulcsfontosságú elosztóhálozati vezetékszakaszok megvásárlásáról. Ennek következtében a társaság megítélése szerint biztosítottak lesznek a Mieleci projekt növekedésének lehetőségei, mivel az E-Star Nyrt többségi tulajdonában lévő cég dönthet a hálózatok felujításáról, bővítéséről, illetve új fogyasztók csatlakoztatásairól is. Az erre vonatkozó szerződés néhány napon belül aláírásra kerül.A tranzakció teljes átszervezési költségének összege 4,5 millió euró, félmillióval kevesebb annál, amit korábban prognosztizált a vállalat. Az átszervezést követően az akvizíció teljes költsége láthatóvá válik, illetve az ezzel járó készpénz és hitel állományok is.Az akvizíció teljes költsége 25,5 millió euró, amely mellett az átvett társaságokban 6 millió euró összegű készpénz volt. Ezekkel szemben a hitelek összege 2,5 millió euró volt, mely a Mieleci 8,4 Mwe projekt megvalósítására és fejlesztésére felvett 4 millió euró összeggel növekedett.

A magyarországi átszervezést a cégcsoport a korábbi menedzsment tagjaiból álló MBO társaság vezetésével valósította meg. Az aláírás megtörtént, a tranzakció zárása szeptember során várható. Ezzel összhangban az átszervezéshez kapcsolódó eddig nem konszolidált tevékenységek szeptember első napjával kerülnek a konszolidációs körbe.

Az átszervezést követően az EETEK csoport EBITDA-ja 2012-ben a menedzsment várakozásai alapján 7,5 millió euró körül alakulhat, mely a mieleci és Rába projektek esetében megvalósuló esetleges ügyfél bővülés esetén további növekedési lehetőségeket hordoz magában.