A Morgan Stanley elemzői szerint valójában már bőven a medvepiac idejét élik az amerikai tőzsdék, de ezt elfedik Donald Trump amerikai elnök adóreformjai. Ez nem azt jelenti, hogy Trump megváltotta volna a piacokat, hanem azt, hogy a problémák megvannak, de egyelőre csak a jelek látszanak, nem pedig az összeomlás.

A nagyvállalatoknak biztosított könnyítések miatt azok még az első negyedévben egyszeri, azonban nem fenntartható eredményjavulást tudtak felmutatni. A második negyedéves jelentésekben valószínűleg már nem lesznek ennyire fényes adatok. (A képet pedig az is torzítja, hogy az indexértékek szinten maradásában fontos szerepe van annak, hogy a társaságoknak már a január-februári beszakadáskor is bőszen vásárolták a saját papírjaikat az árfolyam szinten tartására.)

Nagy összeomlásra kár számítani - ahogy arról a Napi.hu részletesen írt - január végére ugyanis 2873 pontig szaladt fel az S&P 500-as index értéke, így egy ahhoz képest mért 20 százalékos eséssel 2298 pontig csökkenne csak az index. Ami a tavaly februári szintnek felelne meg.

Merre lehet mozdulni?

A legjobb befektetések 2018-ban az árupiaciak, amelyek több éves rekordmagasságokra érnek fel. Év/év összehasonlításban átlagosan 7 százalékos hozamot adtak, így 8 százalékkal múlták felül a részvények teljesítményét.

Egyelőre pedig arra számítanak a Goldman Sachsnél, hogy tovább erősödnek majd az árupiaci befektetések. "A robusztus termelés növekedés kimeríti a globális ellátási láncokat. Ahogy az üzleti ciklus mélyül és az inflációs aggodalmak a kamatlábakat magasabbra emelik, a nyereséghiánnyal kapcsolatos kereszteszköz-korrelációk és az árucikkek birtoklásának diverzifikációs előnyei magasabbak lesznek" - írja a bank a CNBC által szemlézett elemzésében.

Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy a fokozott termelés miatt egyre több szektorban alakulhat ki keresleti piac. Emellett gondok vannak a szokásos kereskedelmi csatornákkal is a geopolitikai kockázatok miatt. Feszült a helyzet a nyugati országok és Oroszország között. Az Egyesült Államok megbojgatta a piacokat importvámokkal és szankciós döntésekkel is.

Ugyanakkor a befektetők szkeptikusak az olaj- és árupiaci befektetésekkel szemben, jóllehet a késői ciklusokban jellemzően jobban teljesítenek. Az egyik aggodalom az, hogy az árakat mesterségesen pumpálták fel eddig.

Vannak félelmek

Az aggályok miatt a Goldman elemzői szerint "a legfontosabb a jelenlegi magasabb árak tartós megmaradása, nem pedig az, hogy az árak valószínűleg sokkal nagyobbak lesznek innen, mint 2000-ben voltak".

Például azt várják, hogy a Brent ára júliusban 82,50 dollárra, a réz pedig decemberben 8 ezer dollárra emelkedik, de mindkét terméknél 2019-ben már alacsonyabb árral számolnak.

Az alumíniumnál a Goldman stratégiáinak három hónapos célpontja 2500 dollár tonnánként, de egy éven belül alacsonyabb, 2000 dolláros értéket várnak. A fém ára a múlt hónapban több mint 2600 dollár/tonnás árfolyamra emelkedett, miután az USA szankciói az orosz fémgyártót, a Ruszalt is elérték. A Goldman arra számít, hogy az orosz cég eszközeit a következő néhány hónapban át kell alakítani. Kedden az alumínium ára 2257 dollár volt.

Meddig tart a bikapiac?

A makrofolyamatok egyelőre kedveznek az árupiaci termékeknek, de éppen ez ágyazhat meg a recessziónak. A felfelé tartó árak ugyanis túl sok tőkét vonzhatnak.

A történelem azonban azt sugallja, hogy recesszió lesz, amelyet potenciálisan a nyersanyagárak által létrehozott inflációs nyomás támaszt alá, amely véget vet ennek az árupiaci bikapiacnak - olvasható a konklúzió a Goldman Sachs elemzésében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!