"Az elmúlt időszak nagy nyertesei a fejlődő piaci kötvények voltak, ami a hozamokban és a folyamatos tőkeáramlásban is megmutatkozott. A csökkenő állampapírhozamok mellett a vállalati kötvényeket is szerették a befektetők, ezekben a papírokban is lecsökkentve a hozamokat, és csökkentve a cégek finanszírozási terheit. Ennek révén az alacsonyabb kamatterhek miatt a cégek profitjából a jövőben várhatóan több marad majd a részvényesek zsebében. Az olcsó finanszírozás megkönnyíti a részvénypiacot általában támogató sajátrészvény-visszavásárlásokat és vállalatfelvásárlásokat is - véli Boér Levente, az OTP Alapkezelő portfoliókezelője.

Ugyan a tavaly nyári nyomott értékeltségi szintekről a javuló hangulattal párhuzamosan el tudtak rugaszkodni a fejlődő piaci részvények is, az indikátorokat vizsgálva még nem beszélhetünk átlagon felüli árazásokról, historikusan nézve inkább a semleges állapothoz van közel az indexek nagy része. Amíg néhány piac, mint a mexikói és a dél-afrikai feszítettebb árazásúnak tűnik, az orosz és a kínai indexek továbbra is inkább olcsónak tekinthetők.  Ráadásul a jövőbeli részvénypiaci kilátásokat támogatja, hogy a gazdasági növekedés az előrejelzések szerint továbbra is töretlen marad a feltörekvő országokban, az IMF legutóbbi prognózisa alapján elérheti az 5,5-6 százalékot. Ez alapján megfelelő időtávban gondolkodva a várhatóan magas gazdasági növekedés miatt továbbra is jó befektetésnek tűnnek a fejlődő piaci részvények.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!