Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Annak ellenére, hogy nem csak abszolút értékben, de a a vezető tőzsdékhez képesti relatív teljesítményben is gyengén teljesített az elmúlt hónapokban a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX, egyelőre még nem kell temetni egyértelműen a magyar részvénypiacot.

A BUX ugyan januári csúcsához képest 15 százalékkal került lejjebb, azonban szigorúan nézve ez még mindig belefér a tőzsdei körökben korrekciónak tekintett kategóriába (ez klasszikusan a 10 százalékot elérő trenddel szembeni mozgást korrekciónak, a 20 százalékot elérő áresést medvepiacnak nevezi). Ez a gyenge szereplés még aggasztóbb, ha azt vesszük figyelembe, hogy például a német tőzsde vezető indexe, a DAX eközben csak nagyjából egy 5 százalékos korrekción esett át. Ha ehhez még hozzávesszük a forint gyengülését is, akkor a BUX ebben a periódusban 15 százalékkal teljesítette alul a német tőzsde vezető mutatóját.

Mindezek ellenére még korai lenne kijelenteni, hogy véglegesen vége szakadt a magyar részvények relatíve jó szereplésének, legalábbis, ha az egyik, nagyon konzervatívnak nevezhető technikai eszközt vesszük szemügyre.

Ez az úgynevezett relatív erő mutató, egy egyszerű tört szám, amely két termék árfolyamát hasonlítja össze. Ez azt mutatja meg elvileg, hogy két befektetési eszköz egymáshoz képest hogyan teljesít. Ha felfelé tartó trendben van, akkor a trend folytatódására kell számítani, s arra, hogy a felülteljesítő eszköz továbbra is jobban szerepel majd a másiknál hosszabb távon.

Ez a BUX/DAX relatív erő mutató 2010 és 2015 között egy nagyon masszív lefelé tartó trendben volt, a 2010-es 1,5 körüli értékről (ez az érték 100-zal szorozza a tört számot az egyszerűbb értelmezhetőség kedvéért) 2015 januárjára 0,5-re csökkent. Ez nem csak abból adódott, hogy a BUX rosszul szerepelt, de abból is, hogy eközben a világ vezető tőzsdéin úgy tombolt a bika, hogy abból mi kimaradtunk.

Napi.hu

Azonban 2015 elején fordult a trend, s a mutató a 0,5 körüli értékről tavaly év végére 1 fölé emelkedett. Mivel a vezető tőzsdéken eközben emelkedés volt, a felülteljesítés miatt ez hatványozottan jelentkezett a magyar részvényárfolyamokban: a BUX index 15 ezer pont körüli értékekről kúszott fel három év leforgása alatt a 42 ezer pont közeli magasságokba.

Egy ekkora emelkedést követően érthető és logikus folyamat egy komolyabb korrekció. A probléma csak az, hogy a mostani eséssel a BUX kritikusnak tekinthető támaszt tört át és lefelé tartó trendbe került. A DAX indexnél ugyanakkor ez még nem következett be.

Napi.hu

Az a furcsa helyzet állt azonban elő, hogy a relatív erő mutatóban még nem következett be a kritikus támasz áttörése. Erről ugyanis csak akkor lehetne beszélni, ha a mutató tavaly májusi mélypontját, 0,817-nél lefelé áttörné három százalékkal, ami innen még egy 7,5 százalékos relatív alulteljesítés után következne be. Hogy erre sor kerül-e, egyelőre nehéz megmondani. Azonban ha valaki optimista a magyar részvénypiac további kilátásaival kapcsolatban, akkor az az érték már jó beszállási pontot jelenthetne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!