Ebből óriási baj lehet - itt a figyelmeztetés

Akár 30-40 százalékos esés is következhet a részvénypiacokon értékelhető felpattanás nélkül - figyelmeztetett Marc Faber, a piac jelenlegi állapotát elemezve.
Napi.hu, 2014. március 14. péntek, 12:06
Fotó: Napi.hu

Az olyan bikapiacok, amelyek értelmezhető korrekció nélkül tartanak igen hosszú ideig, könnyen egy masszív esésnek készíthetik elő a talajt - jellemezte Marc Faber a jelenlegi helyzetet a CNBC-nek adott interjújában. Benne van a pakliban, hogy az esés mértéke elérheti a 30-40 százalékot is - mondta a legendás befektető.

Ez azt jelenti, hogy a befektetők jobban teszik, ha eladják amerikai részvényeiket és olyan befektetési eszközök után néznek, amelyek a legkevésbé sínylenék meg egy ilyen mértékű tőzsdei áresést. A készpénz és az amerikai kincstárjegyek lehetnek a legbiztonságosabb eszközök, kivéve azt a valószínűtlen forgatókönyvet, ha az amerikai dollár is összeomlik.

Az elmúlt hat hónap során elképesztő eufória alakult ki az amerikai részvényekkel kapcsolatban. Ez szerintem nem az a pillanat, amikor vásárolni kellene a részvényeket, hanem inkább eladni kellene azokat - mondta.

Nagy baj van Kínában?

Faber egyébként a kínai gazdaság kilátásaival kapcsolatban is meglehetősen pesszimistának mutatkozott, azonban csak abszolút, s nem relatív értelemben. Szerinte a hivatalosan közölt adatoknál jóval lassabban növekszik a kínai gazdaság, mindössze 4 százalékkal éves szinten, szemben a 7,5 százalék körüli hivatalos adattal. Emiatt azonban nem kell feltétlenül aggódniuk a befektetőknek, hiszen 4 százalékos növekedés még mindig szép egy olyan világgazdasági környezetben, ahol szinte semmi növekedés sincsen - emelte ki Faber.

Ezzel nem azt mondom, hogy jobb 4 százalékkal növekedni, mint 8-al. Inkább azt, hogy jobb egy olyan 4 százalékos növekedés, ami egészséges, mint egy olyan, ami hitelbuborék kialakulása mellett megy végbe. Ez utóbbi ugyanis komoly problémákat okozhat, ha megindul egy lassulási folyamat. Fel kell ismernünk ugyanis, hogy az intenzív hitelnövekedés válsághoz vezethet. Mindig ez történik. Kína esetében pedig nem egyszerű hitelbuborékról beszélhetünk, hanem egy gigantikus lufiról.

A nyersanyagok nem hazudnak

Az elmúlt időszak lejtmenetét a kínai részvénypiacon és a nyersanyagpiacon úgy kell szemlélni, hogy az eszközárfolyamok most kezdenek el visszatérni reális szintjükre, amelyek valóban tükrözik az ország gazdaságának teljesítményét. A piac mindent elmond szerinte. Miért esnének a részvényárfolyamok, miért esnének a vas és rézárak ilyen mértékben , ha minden olyan jól menne? - tette fel a kérdést Faber. Ha megfigyeljük a kínai gazdaság legnagyobb kereskedelmi partnereinek importszámait, azt látjuk, a kínai export alig-alig növekszik.

Az elmúlt héten csúcsra ugrott a kínai vállalati kötvények csődkockázata, miután az egyik kínai nagyvállalat nem tudta kifizetni lejáró kötvénytartozásait, s a hatóságok nem mentették ki a cég kötvényeseit. Elemzők szerint az, hogy a vállalatot hagyták csődbe menni azt jelzi, hogy a hatóságok így is szeretnék elérni a hitelboom lassulását az országban, egyes piaci szereplők viszont attól tartanak, hogy a kínai gazdaság közeledik Lehman-momentumhoz (17 éve ez volt az első jelentős vállalati csőd Kínában).

Csak nyugodtan

Ugyanakkor más elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a csődesemény önmagában még nem ok a pánikra, hiszen a kínai hatóságok megfelelő eszközökkel rendelkeznek ahhoz, hogy igazi baj esetén közbelépjenek.

Persze, minden kormányzat azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy ura a helyzetnek. Az azonban, hogy eddig sikerült minden jelentős csődeseményt elhárítaniuk, nem jelenti azt, hogy a jövőben is így lesz - kommentálta az esetet Faber. Gondoljunk csak Japánra, ott ugyanez volt a helyzet egészen 1989-ig, aztán egyszer csak elvesztették a kontrollt az események felett.

Ugyanakkor szerinte ha igazán komolyra fordulna a helyzet Kínában, s ez az amerikai gazdaságot fenyegetné a Fed gondolkodás nélkül elhalasztaná a kötvényvásárlási ütem csökkentését, s újabb pénznyomtatásba kezdene.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.14 18:51

..az égig érő fa csak a magyar népmesében van ,de az is Paszuly ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.03.14 14:26

ha nézitek a fő indexek hetes/havi chartjait vissza egészen 2000 előttig, akkor jól látszik, hogy 7 éves ciklusok voltak, egy jó széles sávot adnak ki.
dax meg fibo szinten van.

a mostani szint a sáv teteje. ha ismétlődik az elmúlt 15 év logikája, akkor innen olyan válság jön, ami a 2007-9 es volt, emg előtte a 2000-01 dotcom lufi kidurranás.

persze ez csak TA, ami ilyen óriási időtávon nem feltétlen jelent bármit is.
sztem egyébként Faber-nek is csak ez jár a fejében. azért nem a világ bölcsei ezek. ránézett a sokáves chartra és azt látja, hogy a hegy tetején vagyunk. venni mér nem mer, hát nekiáll ledumálni az árfolyamot, hátha megjönnek a shortosok és akkor degeszre keresheti magát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.03.14 13:52

Faber tipikus vészmadár, persze igaza van, de senki se tudja, hogy ez a zuhanás holnap, holanpután v 10 év múlva fog bekövetkezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html