ECB-nyilatkozat mentette meg a forintot

Jelenleg egyértelműen a líbiai események mozgatják a piacokat. A forint gyengült a hétfői szinthez képest, az eurót délután öt körül 272 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon.
NAPI, 2011. február 22. kedd, 17:05
Fotó:

A magyar deviza napközben többször próbálta áttörni a 273-as szintet, de végül a 272 forintos euróárfolyam felé vette az irányt - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Karsai Péter, a Commerzbank devizapiaci üzletkötője.


Az arab országokban fokozódó politikai feszültség eszkalációja miatt ismételten a kockázatkerülés, a biztonságos befektetési eszközök iránti kereslet határozta meg a hangulatot a devizapiacon. Ez leginkább az euró/svájci frank árfolyamában mutatkozott meg, a devizapár stabilan az 1,30-as szint alatt tartózkodott, délután öt óra körül 1,2874 frankon jegyezték az eurót. Az alpesi deviza 211,34 forintot ért.


Az euró a délelőtt folyamán egy százalék körüli veszteséget szenvedett el a főbb devizákkal szemben a közel-keleti és észak-afrikai események hatására, veszteségeit később kedvező európai gazdasági mutatók, illetve az Európai Központi Bank (ECB) részéről az inflációs kockázatok miatt a monetáris szigorítás kilátásba helyezésére tett kijelentése enyhítette.

Karsai szerint az ECB jegybankárának nyilatkozata állította meg végül a régiós devizák gyengülését is. A dollárt öt óra körül 198,63 forinton jegyezték 1,3693 dolláros euróárfolyam mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK