A döntés egyhangú volt, sőt, fel sem vetődött a kamatvágás - mondta a kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, hozzátéve, azért nem vágtak a kamatlábon, mert a piaci hangulatjavulás reálgazdaságba történő átgyűrűzésére várnak a kormányzók. Draghi szerint csak annyi történt december óta, hogy azóta tovább javultak a piaci indikátorok - így a kötvénypiaci hozamok, cds-felárak, tőzsdeindexek, illetve az eurózónába beáramló tőke -, a középtávú árstabilitásra vonatkozó várakozások pedig nem változtak, ezért nincs szükség a kamatpolitika változtatására.

Az év elején gyengélkedni fog az európai reálgazdaság - vélte Draghi -, a piaci hangulatjavulás azonban lassan, fokozatosan, de még idén átszivároghat a gazdaságba. A növekedést fenyegető legnagyobb kockázat a vezető európai jegybankár szerint politikai, tehát az ECB által preferált strukturális reformok megvalósításának lassúsága; ezzel összefüggésben Draghi megemlítette azt is, hogy a társadalmakak egyre fáradtabbak a folyamatos reformnyomás miatt - ennek ellenére folytatni kell a politikákat. Draghi ugyanakkor elismerte, hogy munkaerőköltségek valóban csökkentek, a munkaerőpiac rugalmasabbá vált, volt előrelépés a versenyképességben, és a folyó fizetési mérlegek is javultak.

Draghi többször is megemlítette, hogy az inflációt érintő hatások kiegyensúlyozottak: lefelé húzza az árakat a gyenge gazdasági teljesítmény, ugyanakkor az olajárak és egyes országokban a megszorítások részeként bevezetett indirekt adók felfelé gyakorolnak nyomást. Az infláció az európai jegybank várakozásainak megfelelően esett az utóbbi hónapokban, és továbbra is azt várják, hogy hamarosan eléri a 2 százalék alatti célt. Mivel az ECB alapszabályában - a Bundesbank mintájára - rögzítik, hogy az árstabilitáson kívül semmi mással nem kell foglalkoznia a jegybanknak, ezért Draghinak aligha van módja arra, hogy ilyen körülmények esetén bármin változtasson.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!