Az intézet kutatói szerint novemberben a termelői árak szintje 1,6 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbit. Előrejelzésük szerint a kiskereskedelmi forgalom a következő hónapokban stagnál, majd ősztől újra megindulhat a növekedés. Az Ecostat azzal számol, hogy a forgalom volumene novemberben 0,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Erre a hónapra az ipari termelés 6,3 százalékos bővülését prognosztizálják év/év alapon úgy, hogy a belföldi értékesítés 1,1 százalékkal, az exportértékesítés 12,8 százalékkal bővül az egy évvel korábbihoz képest. A költségvetésben novemberben a kutatók 8,5 százalékos, a versenyszférában pedig 7,5 százalékos egy évre visszatekintő keresetemelkedésre számítanak. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset növekedése 7,8 százalék lesz - fűzik hozzá. Az Ecostat várakozásai szerint a monetáris tanács szeptemberben és októberben csökkenti újra a jegybanki alapkamatot 25-25 bázisponttal, amely így novemberben 7,25 százalék lesz. A forint árfolyama az euróval szemben kismértékben folyamatosan erősödik - áll a prognózisban: a júniusi 249 forint/eurós átlag szeptemberre 247,9 forintra, novemberre 247,3 forintra változik.
QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!