Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac heti forgalma a négynapos kereskedési héten 30,55 milliárd forint volt az előző héten elért 36,73 milliárd forint után. A vezető részvények a Richter kivételével gyengültek.

Hétfőn az amerikai és ázsiai piacokon tapasztalható kedvező hangulat ellenére az európai tőzsdéken lényegi iránymutatás nélkül kereskedtek. A kereskedés végére a Goldman Sachs várakozásoktól elmaradó jelentése miatt negatívabb lett a hangulat. Az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások várható kimenetele mellett elsősorban vállalati eredménybeszámolók vonták magukra a befektetők figyelmét az európai tőzsdéken.

A magyar piacon a hét első napján az OTP minimális mértékben emelkedve, új történelmi csúcsot ért el 13 250 forintnál.

Kedden a nyugat-európai piacokon kedvező vállalati eredmények adtak lendületet az árfolyamok emelkedésének. Javítottak a piaci hangulaton a Németország és az euróövezet gazdaságáról megjelent kedvező hangulatindexek is. Ugyanakkor a nyugat-európai börzéktől elválva, szinte mindegyik vezető magyar részvény a negatív tartományba került. Egyedül a Richter erősödött, amely annak volt betudható, hogy a JP Morgan felülsúlyozásra javította a gyógyszerpapírra vonatkozó ajánlását.

Szerdán az európai piacokon a negyedéves amerikai tőzsdei eredménybeszámolók mellett az elemzői várakozásokat felülmúló legfrissebb kínai makrogazdasági adatokra figyeltek a befektetők.

A BÉT-en szerdán új történelmi csúcsot döntött a BUX, előző napi záró értékéhez képest 178,21 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 43 004,51 ponton zárt.

Csütörtökön, a hét utolsó kereskedési napján az árfolyamok a gyenge makrogazdasági mutatók miatt csökkentek kezdetben Európában, majd vállalati negyedéves beszámolóknak köszönhetően több-kevesebb eredménnyel megindultak felfelé. A várt erősödés helyett lassult az euróövezet gazdasági teljesítményének növekedési üteme áprilisban. A befektetőket különösen a várakozásoktól elmaradó német és francia feldolgozóipari adatok ábrándították ki.

A magyar piac fél százalékos gyengüléssel zárt csütörtökön, kissé visszakorrigált az előző napi történelmi csúcsáról.

A héten a Richter árfolyama 2,52 százalékkal nőtt, csütörtökön 5700 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 8,38 milliárd forintot. A Magyar Telekom árfolyama 0,43 százalékkal csökkent, a hét utolsó kereskedési napján 463 forinton zárt, heti forgalma több mint 1,15 milliárd forintot tett ki. A Mol 0,60 százalékkal gyengült a héten, csütörtökön 3310 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 3,26 milliárd forintot. A héten az OTP árfolyama 1,66 százalékkal csökkent, csütörtöki záróára 13 000 forint volt, heti forgalma több mint 13,93 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4405,67 ponton zárt csütörtökön, az előző héthez képest 15,31 ponttal, 0,35 százalékkal magasabban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!