Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az európai részvénypiacokon általános eladási hangulat uralkodott, mivel ismét kétségek merültek föl a különféle intézkedések, és a globálisan körülbelül 2000 milliárd dollárt megmozgató bankmentés hatásait illetően. A világgazdasággal kapcsolatos pesszimizmus az újabb és újabb nagyszabású intézkedések ellenére sosem látott mélypontra zuhant, amit az is mutat, hogy már a nyersanyagokkal kapcsolatos részvényektől is szabadulnak - mondja a Merrill Lynch felmérése.

A borongós kedven tovább rontott a tengerentúlról érkező makroadat, ugyanis az USA kiskereskedelmi forgalma több mint hároméves mélypontra jutott szeptemberben a szerdán publikált adat szerint.

Az esésben élen jártak a bányatársaságok papírjai, mivel a nyersanyagárakban is komoly csökkenést hozott a szerda. Az alapvető nyersanyagok piacán egyesek szerint már "apokaliptikus" árcsökkenés figyelhető meg, ami szorosan együtt szokott járni a recesszió valószínűségének növekedésével.

A Rio Tinto papírja 17, az Anglo American részvénye pedig 21 százalékot gyengült, a BHP Billiton és a Xstrata pedig 15 százaléknál többet veszített árfolyamából. Az ipari cégek is sokat veszítettek részvényeik árfolyamából, a Siemens-papír például 15 százalékkal lett olcsóbb. Az energiaipar sem vonhatta ki magát az általános eséből, ami mögött az állhat, hogy az olaj ára ismét csökkenőre fordult. A Total és a BP egyaránt 7,5 százalék körül veszített részvénye árfolyamából.

A tőzsdei indexek az összes nyugat-európai országban csökkentek szerdán. A londoni FTSE 7,2, a frankfurti DAX 6,5, a párizsi CAC 40 index pedig 6,8 százalékot veszített értékéből.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!