Eddig tarthatott a magyar csoda

A jelek szerint a profi befektetők megelégelték a BUX szárnyalását és a forint erősödését. Nagy negatív fordulat következett be a hangulatban - ezt mutatja a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérése.
Napi.hu, 2016. április 23. szombat, 13:13
Fotó: Napi.hu

Masszív hangulatromlást lehet tapasztalni a régióval foglalkozó pénzügyi szakértők körében a magyar eszközökkel kapcsolatban, legalábbis a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérésében. A megkérdezett szakértők körében jelentősen romlott a BUX index várható alakulásával, a forintárfolyammal és a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban áprilisban.

A megkérdezett szakértők nettó 17,4 százaléka szerint ugyan a magyar gazdaság jelenlegi helyzete jónak tekinthető (ez alig valamivel alacsonyabb érték az egy hónappal ezelőttihez képest, ugyanakkor a régióban az egyik legalacsonyabb), azonban nettó 17,3 százalékuk szerint a féléves kilátások rosszak, ez 12,8 százalékpontos romlást jelent a márciusban mérthez képest.

A forint erősödése a szakértők szerint úgy tűnik, elérhette a végét. A 310 körüli árfolyamok mellett készült felmérésben a megkérdezett 58 szakértő nettó 24,9 százaléka szerint fél éves távlatban erről a szintről gyengülni fog a magyar fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest, egy hónapja még nettó 5 százalék forinterősödést várt. A nagy hangulatromlás annyiban lehet figyelmeztető jelzés, hogy a felmérés történetében a forintárfolyammal kapcsolatos hangulatnak rendszerint inkább előrejelző ereje volt, s nem kontraindikátorként működött.

Forintárfolyam és hangulat
Napi.hu


De nem csak a forint, hanem a magyar részvénypiac megítélése is sokat romlott. Márciusban még a BUX emelkedését és csökkenését váró szakértők aránya, azaz a felmérés bull/bear hányadosa 3,2 volt, most ez az érték 1,17-re hullott. Az év eleje óta tartó nagy BUX emelkedést tekintve ez érthető, ugyanakkor pozitív jel lehet, hogy a felmérésnek ezen része eddig inkább kontraindikátorként működött. Tehát ha szélsőségesen pesszimistává vált a hangulat a BUX-szal szemben, akkor azt általában emelkedő periódusok követték a magyar részvénypiacon. Ez az érték most szélsőségesen pesszimistának tekinthető.

BUX index és hangulat
Napi.hu


Fontos megjegyezni, hogy nem Magyarország specifikus jelenségről van szó, legalábbis a részvénypiacot és a devizát tekintve. Az összes régiós részvényindex és deviza kilátásai romlottak a felmérésben résztvevők véleménye szerint.

Megugrottak eközben az inflációs várakozások. Szlovákia és Törökország kivételével az összes régiós országban nagyobb arányban várják a pénzromlás ütemének gyorsulását, mint egy hónappal korábban. Magyarországon most nettó 57,1 százalék szavazott erre, ez 9,4 százalékpontos emelkedést jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

666ORDOG666, 2016.04.25 07:26

@makkmarci:
Kedves makkmarci!
Köszönöm szépen a gratulációt, valamint a nem várt elismerő szavakat.
A 2010-es kormányváltás minden tisztességes magyar embernek felejthetetlen élményeket hozott.
A baloldalinak nevezett formáció csődbe vitte a magyar pénzügyi, gazdasági rendszert, eladósította Magyarországot, az önkormányzatokat, az intézményeket, az állampolgárokat.
Az eredményt statisztika rögzítette, a választásokon az emberek a FIDESZ mellett döntöttek elsöprő többséggel.
Lehet ezt elfelejteni?
Te meg az akkori köztudottan csődközeli helyzettel példálózol.
Nevetséges és szánalmas.
Természetesen a " magyar csoda " kitétel szóra sem érdemes, elhanyagolható, rövid távú részeredmény csupán a liberálbolsi demagóg értékítélet szerint.
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2016.04.25 04:16

@666ORDOG666:
Ha csendben maradtál volna...
De már mindegy!
Lesd csak meg 2010-től DAX/BUX és mélyen hallgass te jobboldali "értelmiség"!
Nagy büszkeségre ad az is okot, hogy 1-2 hónapja elérte a 2010-es kormányváltáskori szintet a bux!
A DAX hogy is áll a 2010-es sznthez képest?
Csak gratulálni tudok neked is meg a vezérednek is a teljesítményhez!!!!
Okos vagy akárcsak a többi a fideszben!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2016.04.24 11:03

A tényanyag ott kezdődik, hogy a BUX 30%.-os nyereséget produkált, amíg a DAX 4%.-os csúcsokat döngetett. Érdekes, hogy a gazdasági liberálbolsi, demagóg szaklapokban eddig senkinek sem tűnt fel ez a jelenség.
A hangulatban most bekövetkezett egy nagy negatív fordulat.
Eszi a fene a megtévesztett befektetőket, mert úgy érzik becsapták őket.
Miért is kell ezen csodálkozni?
Megmagyarázhatná egy liberálbolsi véleményvezér, hogy mindezt hogy kell érteni?
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tiszapart, 2016.04.24 10:48

A cikkel az a legnagyobb baj, hogy nem valódi információt ad, azt pedig úgy, hogy holnaptól kitör az Armageddon. Az világos kellett legyen mindenkinek, hogy egy 10 % feletti részvényemelkedés egy alacsony hátterű EU növekedéssel, és 2-3 %-ra becsült . magyar GDP emelkedésnél hosszú távon nem tartható. Az, hogy itt nem specifikusan magyar, hanem régiós probléma is van, csak egy félmondatból derül ki, amihez képest a cím elefánt méretű csúsztatás. A forintárfolyam, nekem úgy tűnik, más kérdés. Bár az MNB-nek hivatalos forintárfolyama nincs, számos szaértő gynítja, hogy a jelenlegi árfolyam a hazai kis és középvállalatoknak jó, megfelel az EU támogatások felhasználásának is, ugyanis nem mindegy, hogy mondjuk az adott EU támogatás 280 vagy 320 Ft-on kerül elszámolásra. A legutóbbi alapkamat csökkentés logikája is erre mutat, a 310 Ft. körüli árfolyam stabilizálását, és ha megnézik a legutóbbi egy év árfolyamváltozásait,, ha ez cél volt, sikerült elérni. A nagyobb árfolyamnak persze van egy fizetési mérleg növelő hatása is, a drágább import révén az import fogyasztásnövekedése is valamelyest visszafogottabbá válik, pontosabban lassúbb lesz a növekedés. A magasabb árfolyamnak a külföldi utazási kedvet is mérsékli.
Az azonban biztosan nem igaz, hogy holnap beüt a világvége. Sőt, a német beruházók képviselője úgy nyilatkozott, hogy a beruházók 80 %-ka nagyjából elégedett a magyar viszonyokkal és további beruházásokat tervez. Dirk Wölfer hozzátett valami nagyon fontosat, hogy egyre több területen alakul ki munkaerőhiány, ami viszont a további beruházások növelését fékezheti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html