Masszív hangulatromlást lehet tapasztalni a régióval foglalkozó pénzügyi szakértők körében a magyar eszközökkel kapcsolatban, legalábbis a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérésében. A megkérdezett szakértők körében jelentősen romlott a BUX index várható alakulásával, a forintárfolyammal és a magyar gazdaság kilátásaival kapcsolatban áprilisban.

A megkérdezett szakértők nettó 17,4 százaléka szerint ugyan a magyar gazdaság jelenlegi helyzete jónak tekinthető (ez alig valamivel alacsonyabb érték az egy hónappal ezelőttihez képest, ugyanakkor a régióban az egyik legalacsonyabb), azonban nettó 17,3 százalékuk szerint a féléves kilátások rosszak, ez 12,8 százalékpontos romlást jelent a márciusban mérthez képest.

A forint erősödése a szakértők szerint úgy tűnik, elérhette a végét. A 310 körüli árfolyamok mellett készült felmérésben a megkérdezett 58 szakértő nettó 24,9 százaléka szerint fél éves távlatban erről a szintről gyengülni fog a magyar fizetőeszköz árfolyama az euróhoz képest, egy hónapja még nettó 5 százalék forinterősödést várt. A nagy hangulatromlás annyiban lehet figyelmeztető jelzés, hogy a felmérés történetében a forintárfolyammal kapcsolatos hangulatnak rendszerint inkább előrejelző ereje volt, s nem kontraindikátorként működött.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu


De nem csak a forint, hanem a magyar részvénypiac megítélése is sokat romlott. Márciusban még a BUX emelkedését és csökkenését váró szakértők aránya, azaz a felmérés bull/bear hányadosa 3,2 volt, most ez az érték 1,17-re hullott. Az év eleje óta tartó nagy BUX emelkedést tekintve ez érthető, ugyanakkor pozitív jel lehet, hogy a felmérésnek ezen része eddig inkább kontraindikátorként működött. Tehát ha szélsőségesen pesszimistává vált a hangulat a BUX-szal szemben, akkor azt általában emelkedő periódusok követték a magyar részvénypiacon. Ez az érték most szélsőségesen pesszimistának tekinthető.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu


Fontos megjegyezni, hogy nem Magyarország specifikus jelenségről van szó, legalábbis a részvénypiacot és a devizát tekintve. Az összes régiós részvényindex és deviza kilátásai romlottak a felmérésben résztvevők véleménye szerint.

Megugrottak eközben az inflációs várakozások. Szlovákia és Törökország kivételével az összes régiós országban nagyobb arányban várják a pénzromlás ütemének gyorsulását, mint egy hónappal korábban. Magyarországon most nettó 57,1 százalék szavazott erre, ez 9,4 százalékpontos emelkedést jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!