A török jegybank brutális szigorítást jelentett be tegnap késő este, a várakozásokat jelentősen meghaladó mértékben emelte a kamatokat. A bejelentést követően jelentősen ersődött a líra a dollárral, és ennek hatására a magyar forint is az euróval szemben. Ez a megnyugvás azonban nem tartott sokáig, újra elkezdtek visszagyengülni a devizák - a dollár/török líra devizapár árfolyama a 2,16 körüli szintekről 2,22 környékére gyengült, azaz újra a kamatdöntés előtti szintekhez közelít. (A döntés előtt 2,2591-nél járt a kurzus.)

Ez a magyar forintnak erősödést hozott, aminek hatására 302,17 körüli szinteken járt a kora reggeli órákban. Fél 11 körülre azonban hirtelen gyengülésnek indult és az árfolyam 307 forint fölé is szaladt, azaz itt is születtek már kötések.

QP | Quality Placement

A devizapiacon erős kereskedés mellett és igen ideges hangulatban folyik a kereskedés. Devizapiaci szakemberek szerint a cseh korona kivételével minden feltörekvő devizát komolyan érint ez a rossz hangulat, különösen a forintot. A rossz hangulatban természetesen részben benne van a Fed kötvényvásárlási programjának visszafogása, amelyről magyar idő szerint ma este 8 órakor derülnek ki részletek.

Fél 11 körül az eurót 305,94, a dollárt 223,59, a svájci frankot 249,39 forinton jegyezték, 1,3681 dolláros euróárfolyam mellett. Egy euró 4,21 zlotyt, 4,5341 lejt és 27,49 cseh koronát ért.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!