Eddig tartott a Martonyi-hatás: nem sokáig bírta az euró 305 forint alatt

Reggel 8-9 hónapos mélypontról indult a forint a vezető devizákkal szemben, majd délelőtt - átmenetileg - tovább gyengült és a 307,5-ös technikai szint fordította az erősödés irányába a forintot. Az ezt követő hullámszerű és határozott erősödést a piac Martonyi János külügyminiszter szavainak tulajdonítják.
NAPI, 2013. március 13. szerda, 13:50
Fotó: Napi.hu

Mintegy 2 egységgel erősödni tudott a forint Martonyi János szavaira, igaz a lendület kifulladásának jelei máris megmutatkoznak - írja a Portfolio.hu. Az euró kurzusa 306,5-ről 304,5-ig esett, de onnan gyorsan újra a gyengülés irányába mozdult a forint, háromnegyed kettő körül már újra 305,40 körül járt a kurzus.

A Reuters tudósítása szerint Martonyi Pozsonyban kijelentette: nem örülünk annak, hogy a forint "inkább gyengének" mondható, ehelyett inkább stabilnak kellene lennie az árfolyamnak. A külügyminiszter azt is hangsúlyozta: nincs szándék a forint gyengítésére. Ma még mindig jelentős a devizában denominált adósság állománya és a gyenge forint növeli az adósságokat - mutatott rá Martonyi.

Martonyi azok után szólalt meg a forint ügyében, hogy Orbán Viktor tegnapi beszédéből a piaci szereplők azt szűrték le, hogy a kormány a forint gyengítésére törekszik, miután az eladósodott gazdasági szerelőket kisegítette a devizahitelből - emlékeztet a Portfolio.hu.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK