Egekben az arany, a mélyben a dollár

A részvényekből és a kötvényekből a nemesfémbe menekítik a pénzt.
NAPI Online, 2008. március 6. csütörtök, 12:02
Fotó:

Az dollár immár negyedik napja esik az euróval szemben, így újabb mélypontra került a közös európai fizetőeszközzel szemben; reggel már több, mint 1,53 dollárt kellett adni egyetlen euróért. Ennek egyik oka, hogy minden valószínűség szerint az Európai Központi Bank (ECB) szinten tartja a hatéves csúcson álló irányadó kamatlábat.

Ezzel párhuzamosan az arany naponta újabb rekordokat dönt meg, miután a befektetők kivonják pénzeiket a kötvényekből és részvényekből. Csütörtök reggel 992,05 dollárt kellett adni egy uncia aranyért; idén az arany 19 százalékkal drágult, míg a dollár öt százaléknyit gyengült az euróval szemben.

Elemzők szerint az aranyár még a héten áttörheti az 1000 dolláros szintet, mivel az olajár emelkedés hajtotta inflációs félelmek a befektetők egyre nagyobb tömegeit irányítják a nemesfém felé. Csütörtökön az olajár már hordónként 105 dollár felett, és csökkenés nem várható egyhamar, ugyanis az OPEC nem növelte a kitermelési kvótát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK