Egész Európát feldobta a brexit-bejelentés

Pozitív kezdésre lehet számítani a főbb európai értékpapírpiacokon szerdán, a brexit hivatalos bejelentésének napján - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. március 29. szerda, 08:51
Fotó: Reuters

Szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. A határidős indexjegyzések alapján a londoni FTSE-100 index 0,23 százalék emelkedéssel 7360 ponton, a frankfurti DAX index 0,20 százalék emelkedéssel 12 173 ponton, a párizsi CAC-40 index 0,26 százalék emelkedéssel 5059 ponton kezdi a szerdai kereskedést.

Kedden nyereséggel zártak a főbb európai értékpapírpiacok. A legjelentősebb európai cégek részvényeit követő gyűjtőindexek közül a Stoxx Europe 600 0,61 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,60 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,81 százalékkal emelkedett. Frankfurtban a DAX index 153 ponttal, 1,28 százalékkal 12 149 pontra emelkedett, a londoni FTSE-100 index 50 pont, 0,68 százalék emelkedéssel 7343 ponton zárt, a párizsi CAC-40 index pedig 29 ponttal, 0,57 százalékkal erősödött 5046 pontra. Madrid 0,84 százalék, Milánó 1,02 százalék erősödést ért el kedden.

Amerika

Indexemelkedéssel zárták a keddi globális tőzsdei napot az amerikai piacok és ugyancsak erősödéssel indult a szerdai kereskedés az ázsiai tőzsdék túlnyomó többségén is. A DJIA index New Yorkban nyolc napi csökkenéses szakasz végére tett pontot a keddi 0,7 százalékos erősödéssel. A Conference Board kedden közzétett kimutatása szerint jelentősen, több mint 16 éve a legmagasabb értékre emelkedett márciusban a fogyasztói bizalmi index az Egyesült Államokban. Az amerikai GDP hetven százaléka a fogyasztáson alapul. Az S&P-500 index 0,7 százalékkal, a Nasdaq Composite index 0,6 százalékkal erősödött kedden.

Ázsia

A sanghaji, hongkongi és szöuli tőzsdék mintegy 0,2 százalékkal erősödtek szerdán, Tokió viszont csekély, 0,05 százalék veszteségbe csúszott. Miközben az ázsiai tőzsdék az amerikai piaci lendületet követve erősödtek, a tokiói árfolyamok emelkedését a váratlanul gyengének bizonyult februári kiskereskedelmi forgalmi adatok törték meg. Februárban 0,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Japánban a januári 1,0 százalék után, szemben a várt 0,5 százalékos növekedéssel.

Kőolaj

Az olajár az előző napi egy százalékos erősödést folytatva emelkedett a szerdai ázsiai kereskedésben is. A Brent 0,33 százalékkal hordónként 51,59 dollárra, a WTI 0,39 százalékkal 48,56 dollárra nőtt. Az emelkedés részben a líbiai olajtermelés fennakadására vezethető vissza, de az olajpiac mérlegeli az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők év eleji termeléskorlátozásának az egész évre történő kiterjesztésének lehetőségét is. Minden olajár-emelkedéssel szemben erős gátat támaszt azonban az amerikai olajtermelés és nyersolajkészletek emelkedése, valamint az amerikai olajexport növekvő világpiaci jelentősége. Az Egyesült Államok 2016-ban 12 százalékkal több olajat exportált, mint az előző évben.

Euró/dollár

Az eurót 1,0808 dolláron 0,06 százalékkal jegyezték gyengébben az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a nemzetközi devizakereskedelemben. A főbb devizák kosarával szemben képzett dollár-árfolyamindex négy és fél havi mélypontról tért vissza a szerdai kereskedésben az amerikai jegybank vezető tisztségviselő "számos" idei kamatemelésre kedd este tett utalásainak hatására.

A dollár talpra állása az arany árát csökkentette. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,56 százalékkal unciánként 1248,55 dollárra csökkent. A csökkenéshez technikai korrekció is hozzájárult, mivel az arany korábbi emelkedésekor nem tudta áttörni az 1260 dollárnál húzódó 200 napos mozgóátlagot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK