Erősödést hozott a tőzsdéken az eurózóna fiskális szigora. Az adósságválság kezelése érdekében a valutaövezet vezetői a költségvetési szabályok fokozott betartására és betartatására igyekeztek új szabályozást hozni. A brüsszeli csúcs sikere részleges volt - a britek végül kimaradtak a kormányközi megállapodásból -, de ez elegendő volt ahhoz, hogy ismét növekvő irányt vegyen az elmúlt napok csökkenő trendje.

Nap közben voltak megtorpanási pontok, összességében azonban a főbb európai indexek megtartották az élénkülést. A CAC-40 2,48 százalékkal 3172 pontra küzdötte fel magát és a DAX 1,91 százalékos növekedéssel csaknem 6000 ponton fejezte be a napot. Az FTSE-100 szolid 0,83 százalékos többletével 5529 pontra került fel.

Az adósságválság kezelésének pozitív hírei mellett az egyesült államokbeli fogyasztói bizalmi index növekedése is támogatta a jó hangulatot, hiszen a 67,7 pontos szint június óta a legjobb eredménynek számít.

A pénteki nap lendületét legjobban Franciaország három legnagyobb bankjának - Credit Agricole, BNP Paribas, Sociéte Generale - hosszú távú hiteleinek Moody's általi lefokozása mutatta, mivel a rossz hír ellenére is a pénzintézetek növekedéssel zárták a napot.

A Goldman Sachs ugyanakkor alulsúlyozottról semlegesre emelte az európai bankokra vonatkozó ajánlását, hozzátéve, hogy ha egy új finanszírozási megegyezést tudnának kötni az ECB-vel és más központi bankokkal, akkor az lényegesen tudná javítani a borús gazdasági környezet nyomását..

A londoni bankok ezzel párhuzamosan szintén nagy nyereségre tettek szert: a Lloyds 6,33, a Barclays 6,7 és a Royal Bank of Scotland 5,11 százalékkal növekedett.

A németeknél a Deutsche Bank, a Commerzbank és az Allianz is szépen teljesített, részvényeik piaci értéke sorjában 4,85, 3,2, valamint ismét 3,2 százalékkal haladták meg péntek reggeli nyitószintjüket.

Az Egyesült Államok fő indexei növekedéssel kezdték a napot, 19:10-kor a Nasdaq és az S&P-500 másfél százalékkal növekedett, míg a DJIA egy hajszálnyival kisebb mértékben, 1,32 százalékkal haladta meg a nap kezdetét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!