Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jegybankok monetáris szigorításával kapcsolatban egyre növekvő aggodalmak miatt a világgazdasági növekedési ütem lassulása közepette nagy gyengüléssel zártak pénteken az európai tőzsdék. Pénteken minden gazdasági szektor indexe mínuszban zárt Európában.

Csütörtökön Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke egy IMF-panelbeszélgetésen jelezte, hogy a FOMC, a monetáris politikai döntéshozó testület következő ülésén félpontos kamatemelés is szóba jöhet, egyúttal a szigorítási ciklus felgyorsítására is tett utalásokat.

Európában már júliusi kamatemelés is szóba kerülhet az Európai Központi Bank (EKB) tisztségviselőinek utalásai alapján. Az európai értékpapírpiacokon mindemellett óvatos tartózkodás vett erőt a francia elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,57 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 1,77 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,29 százalékos veszteséggel fejezte be a pénteki kereskedést.

Londonban az FTSE-100 index 1,39 százalékkal végzett alacsonyabban, a frankfurti DAX 2,49 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 1,99 százalékkal gyengült zárásra. A milánói tőzsdeindex 2,18 százalékos, madridi pedig 1,80 százalékos csökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.

Az olajár csökkent pénteken és 4-5 százalékos heti veszteség felé tart a magasabb kamatlábak, a gyengébb globális növekedés és a legnagyobb olajimportőr, Kína lassuló kereslete miatt, még annak tükrében is, hogy az EU az olajimport tilalmát fontolgatja. Az európai piacok zárásakor az amerikai WTI nyersolaj ára 1,48 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 102,23 dolláron, a Brent ára pedig 159 százalékkal csökkent 106,61 dollárra.

Az arany ára két heti mélypontra csökkent pénteken és két százalék körüli heti veszteség felé halad. Az arany spot ára unciánként 1931,05 dolláron állt az európai piacok zárásakor 1,05 százalékos napi csökkenéssel.

 

 

Az euró lefelé korrigált pénteken az előző nap elért kéthetes csúcshoz képest: árfolyama 0,48 százalékkal 1,0783 dollárra csökkent, miközben a dollárindex két éves csúcsot döntött. A hat vezető nemzetközi fizetőeszközzel szemben tartott árfolyamából képzett index 0,62 százalékkal 101,20 pontra emelkedett pénteken. Legutóbb 2020 márciusában áll hasonló szinten a dollárindex.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!